Унутрашњи политички односи

Партија демократског прогреса наставиће своју вишегодишњу политику афирмације уставног уређења Републике Српске и Босне и Херцеговине. Ми смо чврстог увјерења да постојећи нормативни систем може да функционише. Напротив, ми смо потпуно увјерени да постојеће уређење БиХ може да опстане ако сви поштују уставе и законе ове земље.

Партија демократског прогреса као системска, народна и демократска странка, апсолутно нема сумњу да Република Српска, у својим постојећим уставним капацитетима може и мора да опстане. Као што смо истакли у дијелу програма који се тиче наше визије Републике Српске, ми смо системска партија Републике Српске за чију модернизацију, дугорочни економски напредак и просперитет се залажемо. Оно што желимо јесте да БиХ и у практичном смислу постане повољан оквир за реализацију свих интереса саме Републике Српске.

Управо смо у том контексту спремни да сарађујемо са свима у Републици Српској и у Босни и Херцеговини који су спремни да прихвате наша трајна програмска опредјељења написана у овом програму. За нас су прихватљиви сви партнери који поштују уставну структуру земље, опредјељени су за толеранцију, мир и дијалог, посвећени су секуларној држави, као и поштовању слобода и права грађана.

Што се тиче нивоа Босне и Херцеговине, ПДП не може да сарађује са онима који не прихватају уставне капацитете и позицију Републике Српске и који не прихватају постојећи Устав БиХ. Као странка која стриктно поштује уставе који постоје у овој земљи, те као убијеђени легалисти, ми никад нећемо прихватити сарадњу са онима који би да мијењају уставну композицију БиХ на начин супротан њеном уставу и то је црвена линија коју ПДП никад није прешао, нити ће је кад прећи.vvvvv