Спољни политички односи

 

Као што је већ наведено, ПДП снажно подржава и инсистира на економским интеграцијама Републике Српске и земаља региона, а посебно таквих интеграција са Србијом. Бању Луку желимо да градимо као кључну тачку и повезницу регије западног Балкана, и у тој политичкој одредници видимо стратешко позиционирње Републике Српске у наредном периоду.

Од свог оснивања па до данас Партија се залагала и залаже се за приступање Републике Српске и БиХ, као и цијелог региона, Европској унији. Ипак, ми смо посвећени томе да радимо на модернизацији и развоју Републике Српске, желимо да она буде земља која поштује свој устав и основне цивилизацијске принципе који се тичу секуларности, владавине права, људских права и слобода, као и тржишне економије ослобођене стега политике.

Желимо јачу економску интеграцију земаља западног Балкана и сматрамо да је то најбоље могуће политичко и економско рјешење у овом тренутку. Увјерени смо, да ако се остваре описане претпоставке, да би се и Европска унија далеко лакше одлучила да инкорпорише земље западног Балкана под своје окриље, а што би све заједно имало дугорочне позитивне политичке, економске и безбједносне ефекте по цијели регион.

Када је ријеч о односу са НАТО, Партија демократског прогреса је од самог свог оснивања става да Република Српска треба да у смислу војних савеза координише своју позицију са Србијом и то остаје наше стратешко опредјељење.