Снажна Република Српска као гаранција опстанка Срба у оквиру БиХ

Партија демократског прогреса Републику Српску доживљава као најважнији политички оквир националних, културних, економских, развојних и, уопште, стратешких интереса грађана Републике Српске и српског народа у Босни и Херцеговини уопште. Од слободних грађана и њихове легитимне воље за постојањем Републике Српске све почиње и са тим се све завршава. Партија демократског прогреса као народна и демократска странка, јесте системска странка Републике Српске. То значи да је наше политичко утемељење везано управо за саму Републику Српску и њену уставно-правну позицију и капацитет. Ми смо од свог постанка промовисали интересе Републике, а цјелокупно наше политичко дјеловање било је и остаће везано за системске потезе који унапређују позицију Српске, њено јачање и економски развој, као и пуну еманципацију.

Основни циљ јесте обезбјеђење дугорочног економског, инфраструктурног и технолошког развоја Републике Српске, јачање владавине права у њој, политичко јачање и демографска обнова. У основи, ми Републику Српску посматрамо на дугорочан начин, желимо да она постоји и за пет, и за десет и за стотину година, те да сваке године у њој буде све више људи, да буде све млађа и да њени људи буду све богатији, успјешнији, безбједнији и здравији. Наш план јесте да остваримо све те циљеве, као и да Република Српска постане утицајан регионални фактор чије мишљење се и чује и уважава.

Да бисмо то све постигли, ми морамо бити свјесни времена у којем живимо, односно околности које нас окружују. Ми више не живимо нити у блоковском свијету са доминантне двије политичке, технолошке и војне силе, а какво је стање било до пада Берлинског зида, нити у униполарном свијету доминације једне једине свјетске суперсиле што је био случај до прије десетак година. Данашњи свијет је никад комплекснији, изазовнији и несигурнији и наша визија Републике Српске претпоставља обезбјеђење сигурности као најважнијег услова да се грађани Српске могу одлучивати да овдје живе и привређују.

Свакако, Балкан као подручује у којем су комбиновани сви фактори описаног ризика, има огромне шансе да настави да буде мјесто такмичења, али и сукоба глобалних фактора моћи, а све више се чују и гласови који упозоравају и на отворене терористичке акте у регији. Управо овдје долазимо до централног мјеста политичког програма и концепта ПДП-а за Републику Српску, а из којег проистиче цијела наша визија Републике Српске, њене будућности, стратегије и развојне методологије.

Према нашем чврстом увјерењу заснованом на рационалној аргументацији и упоредним искуствима, кључни стратешки интерес Републике Српске јесте да буде фактор стабилизације иначе нестабилног Балкана. Нама је Балкан највећи изазов, са свим својим вјековним анимозитетима, конфликтима и традиционалним нестабилностима. Ми Републику Српску видимо као стабилан оквир за њене грађане, као мјесто развоја, економског напретка, културних достигнућа, непрестаних инфраструктурних радова и технолошких иновација. Колико год то из данашње перспективе изгледало чудно, па и бајковито, то није ништа немогуће, јер смо свједоци да су и многи други неразвијени народи успјели да преокрену ствари и постану најбрже растуће економије. Дакле, потребно је успоставити здрав систем у којем се награђују учење, рад и марљивост, потребно је успоставити непоколебљиву владавину права и имати све предуслове за стабилан економски раст, социјални напредак и друштвени прогрес. Да би то све било могуће, на првом мјесту је потребна стабилност, односно стабилно окружење. И ту долазимо до основне полазне основе наше политике.

Партија демократског прогреса заговара Републику Српску која доприноси стабилизацији региона, јер је то њен стратешки интерес. Да бисмо то могли постићи, ми морамо бити инволвирани у регионалне процесе и морамо бити њихов активни фактор. Ми сматрамо да идеје конфликта, изолације и затварања не могу ништа доброг донијети Републици и њеним грађанима. Напротив, ако смо изоловани и ако одбијемо да учествујемо у регионалним процесима, ми се заправо препуштамо другима да доносе одлуке умјесто нас и постајемо објект политике других. ПДП чврсто заговара државотворну политику Републике Српске која инсистира на томе да Српска и Бања Лука као њен политички, административни и економски центар, буду активни регионални фактор који креира процесе, а не који их прати.

У основи, наша идеја јесте да Република Српска користи Босну и Херцеговину, њене капацитете, становништво, ресурсе али у свом сопственом интересу. На тај начин ми ћемо компензовати сопствене недостатке који се тичу малог броја становника, мале територије и тржишта. Наша политичка визија јесте да и Република Српска управља Босном и Херцеговином, афирмишући сопствене интересе и користећи све легитимне и легалне политичке, економске и правне механизме, не на штету других, него на своју развојну корист. На тај начин ћемо у својој интересној, културној и економској, али и формално државно јединственој сфери, оставити и традиционална српска мјеста у БиХ попут Грахова, Гламоча, Дрвара и других мјеста за која немамо никакво историјско право да их се одрекнемо.

На исти начин Република Српска треба да користи и своје националне и културне везе са Србијом, као и саобраћајне и инфраструктурне везе са Хрватском. Република према концепту ПДП-а треба да повезују Сарајево, Београд, Загреб, Љубљану и Подгорицу користећи све ресурсе који су нам на располагању. На тај начин ми, иако смо објективно мала земља са малим бројем становника, без војске, заправо постајемо регионални фактор.

ПДП ће чврсто стајати на позицији да Република Српска мора бити регионални фактор, јер једино тако можемо утицати на своје нестабилно окружење, моделирати га према својим потребама и интересима и на тај начин остварити претпоставке свог унутрашњег развоја. У супротном, нећемо бити у стању да утичемо на процесе, нећемо знати шта се око нас дешава, нећемо моћи гарантовати својим грађанима стабилност, нећемо моћи креирати развојне дугорочне планове и бићемо принуђени да као и досад водимо ад хок политику која не даје конкретне резултате и због које сваке године остајемо без петнаестак хиљада људи.

Једно од кључних мјеста политичке стратегије ПДП-а у погледу наше визије Републике Српске јесте и њена јача интеграција са српским народом у Србији и јача сарадња са Србијом. Дакле, наш стратешки интерес јесте интеграција Републике Српске и читаве БиХ са Србијом у економском, инфраструктурном, саобраћајном и сваком другом погледу. У том смислу потпуно подржавамо и промовишемо, те у истима активно учествујемо и дајемо свој пуни допринос, свим иницијативама које подржавају економске интеграције регије, царинску унију земаља западног Балкана и све остале интегративне процесе у том контексту. Чак и у том смислу, ми и даље инсистирамо на томе да Република Српска буде активан и важан фактор у тим процесима, те мислимо да није добро да, примјера ради, Сарајево и Београд доминантно моделирају те процесе, а да Бања Лука буде или пуки посматрач и пасивни објект, или пак опонент тим процесима. Наша визија је да Република Српска буде та која ће та рјешења да обликује, јер нико боље не може да се бори за наше интересе од нас самих.

Као одговор на политику прошлости нудимо и афирмишемо политику толеранције, сарадње и просперитета у оквиру регионалних и европских интеграција. Желимо да тражимо партнере међу свим странкама, међу свим народима, у цијелој БиХ и регији западног Балкана, који ће разговарати језиком будућности. У том смислу најискреније подржавамо идеју царинске уније и политичко-економске интеграције држава западног Балкана. Наша намјера је да са свим заинтересованим партнерима потпишемо платформу будућности чије основне одреднице треба да буду: јача и ефикаснија сарадња између земаља региона, увођење царинске уније међу земљама региона, те у даљој перспективи увођење јединственог регионалног тржишта базираног на основним принципима ЕУ који се тичу пуне слободе протока људи, робе, услуга и капитала.

Будући да смо отворени за све интегративне процесе, ми се и даље чврсто залажемо за интегративне европске процесе. Партија дефинитивно види Републику Српску у друштву модерних европских нација, али никад на уштрб сопствених уставних капацитета. Свјесни смо да су интеграције нужност, али и потреба. Ми не смијемо пристати на то да се те интеграције дешавају без наше активне улоге. Ми желимо да обликујемо БиХ и цијели регион што је могуће више по нашој мјери, а како бисмо потом могли лакше и по наше интересе оптималније да приступимо европским интегративним процесима, ма како они у будућности буду изгледали. Ми Републику Српску видимо као модерну и европску, те немамо дилеме да она политички, вредносно, саобраћајно и привредно припада Европи. У том смислу ми ћемо и водити политичке и интегративне процесе који ће се у наредном периоду искристалисати у самој Европској унији и њеним најважнијим центрима. Никада нећемо пристати на то да ти интегративни процеси ослабе позицију Републике Српске, него искључиво могу само додатно да је јачају.

Наша визија Републике Српске подразумијева апсолутну заштиту и промоцију њених уставних дејтонских капацитета, њихово јачање и потпуну еманципацију Републике унутар дејтонске БиХ, са потпуним уважавањем уставно-правне позиције Републике Српске. Таква снажна, стабилна и просперитетна Република Српска, са богатим грађанима и повећањем наталитета, користећи све своје ресурсе који су јој на располагању, битно утиче на регионалне процесе и сарадњу, остварујући тако свој кључни интерес да стабилизује иначе нестабилно окружење, односно да макар утиче толико да зна одакле јој конкретно пријете извори дестабилизације. То је једини начин да спријечимо да Балкан потпуно постане тле за поменуте процесе сукоба глобалних фактора моћи.

Таква Република Српска, која гарантује стабилност својим грађанима, у унутрашњем смислу јесте отворено друштво, у којем је загарантована владавина права која обезбјеђује заштиту основних људских права и слобода, а сама привреда је базирана на принципима слободне тржишне економије. Таква Република Српска има најниже стопе пореза и доприноса на плате радника, најниже стопе пореза на добит, најниже стопе пореза генерално и сви предузетни људи из БиХ и регије желе да покрену своје бизнисе управо у Републици Српској или да премјесте сједишта својих компанија у Републику Српску, не зато јер нас нужно воле, него зато што препознају свој интерес да раде код нас.

Неке од основних одредница наше визије Републике Српске су сљедеће:

  1. Република Српска као отворено друштво, односно друштво отворено за различите идеје, интересе и визије,
  2. Република Српска као толерантно друштво у којем систем штити све грађане, без обзира на њихову политичку, идеолошку, националну или вјерску припадност,
  3. Република Српска као гарант конституционализма што подразумијева концепт Републике Српске као најјачег гаранта уставног уређења БиХ,
  4. Република Српска као стабилизациони и интегративни фактор што подразумијева да РС подстиче и промовише регионалну сарадњу, умјесто да буде регионални проблем,
  5. Република Српска као кључни партнер ЕУ у процесу интеграција западног Балкана.

Таква Република Српска даје мотив и нашим људима који су отишли одавде да се овдје или врате или да инвестирају. Наша визија Републике подразумијева да она користи све своје ресурсе, а кључни ресурси су увијек људи. Ми желимо да наши људи у свијету, радници, предузетници, спортисти, научници, дакле сви они који осјећају неку везу или блискост са Републиком Српском, да сви они буду наши политички амбасадори у земљама у којима живе и раде. Желимо да им дамо шансу да доведу овдје некога ко би покренуо здрав бизнис, желимо да позову своје пријатеље да посјете наше туристичке дестинације и оставе свој новац овдје.

Желимо да шаљемо поруку да је Република Српска мјесто добрих, честитих и вриједних људи, те да је апсолутно отворена за исто такве људе, без обзира на то одакле су, шта су и у шта вјерују. Поред тих очигледних бенефита, Републици Српској су њени људи у дијаспори потребни и због својих знања, јер смо тренутно у дефициту са образованим кадровима који могу да изнесу потребе које захтијева наш дефинисани концепт Републике Српске. У нашем концепту има мјеста за све, наша политика је инклузивна и нама треба увијек више, а не мање људи. То је битна политичка, идеолошка, па и људска разлика између нас и наших политичких опонената. Ми Републику Српску видимо као интегративни фактор региона који може да обезбиједи пуно јединство српског народа.