Побољшање положаја борачких категорија

 

Полазећи од тешке економско-социјалне позиције у којој се налази већина чланова породица погинулих и несталих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца, те не желећи ни на који начин да политизујемо ово питање, Партија демократског прогреса овом иницијативом изражава своју спремност и обавезу како би се положај ових категорија побољшао. Конкретне мјере које је неопходно предузети у циљу поправљања положаја ових категорија суследеће:

  1. Оно што већ дужи период ПДП заговара а то је и програмско опредјељење јесте да се свим учесницима рата од 1991. до 1996. године, у временском периоду у којем су се налазили у Војсци Републике Српске или другој борбеној јединици, уплати стаж у времену проведеном у рату и то у једноструком трајању с тим да би дупло признавање посебног – ратног стажа улазило и даље у вријеме обрачуна као што је и сада. С тим би сви они који су пензионери и они који ће то бити имали већа пензиона примања. Средства која би била потребна могу се обезбиједити из веће уплате доприноса, реалокацијом буџетских ставки.

  2. Повећати мјесечни износ борачког додатка за три пута. С обзиром на то да је сада борачки додатак 1,6 КМ по мјесецу проведеном у зони борбених дејстава, а чињеница је да је одређен број бораца умро, те да број бораца који навршава 60 година и који ће остваривати право није велики, чиме се ослобођа дио новца тако да за ово повећање има основа. Средства изнаћи већом наплатом пореза, реструктурисањем буџетских позиција и свим оним мјерама које су наведене у дијелу фискалне консолидације буџета РС и свих ванбуџетских фондова.

  3. Сваком дјетету погинулог борца, које купује први стан, треба да се изврши поврат ПДВ-а. Средства обезбједити у буџету, тако да када се изврши куповина стамбене јединице купац уплаћује ПДВ а касније му се из буџета РС враћа уплаћени износ. У Србији сваки грађанин који купује први стан има право поврата средстава. Овим начином се стимулише куповина а борачке категорије се третирају као проритетна групација, мислећи на породице погинулих бораца.

  4. Интензивирати да се СВАКО мјесто гдје су страдали војници ЈНА или ВРС обиљежи са спомеником, да се посјете мјестима, односно годишњице страдања на којима се десио злочин не измјештају на друге локације већ да то буде управо тамо гдје се и десило, примјер Добровољачке улице и Тузле. Централна спомен-обиљежја да се ураде у Бањој Луци и да се војничко гробље на Сокоцу прогласи националним спомеником те да се о њему брине Влада РС као о посебном обиљежју.