Пекић за “Српска инфо”: Увођење ПДВ-а на услуге прирађивача игара на срећу је покушај политичког условљавања

Да ли кладионицама у БиХ треба увести ПДВ на игре на срећу и да ли ће се тиме постићи вишемилионски приходи у буџету или ће ова тема послужити за наставак политичких поткусуривања, првенствено на релацији СДА и ХДЗ, за “Српска инфо” говорила је посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мира Пекић која истиче да би било немогуће одредити основицу опорезивања на коју би се обрачунавао ПДВ на услуге које обављају прирађивачи игара на срећу.

– То је веома тешко технички извести јер с једне стране за ПДВ и опорезивање ПДВ мора да постојати промет добара и услуга. У овом случају исход игре на срећу зависи од неког будућег догађаја. Та област није чак ни фискализована, дакле немају фискалне касе, што додатно отежава ову причу – образлаже Пекићева.

Она истиче да би било много корисније и боље да СДА заједно са својим коалиционим партнерима из СНСД и ХДЗ уради нешто по питању предложених постојећих законских рјешења и иницијатива.

Црно тржиште

Једна од њих је и иницијатива ПДП о смањењу ПДВ на услуге у угоститељству, превозу путника и туризму.

– Уколико већ желе да помогну привреди, требају се бавити тиме или неком од иницијатива која је била предложена од стране њихових посланика, а која се тицала помјерања рока плаћања ПДВ на крај мјесеца. Овим приједлогом за кладионице не видим да ће се растеретити привреда. Осим горе наведеног, додатан проблем код приједлога СДА јесте и црно тржиште. Мислим да би се требало више фокусирати на смањење црног тржишта у овој области. Бојим се да ћемо било каквим техничким покушајима увођења ПДВ то црно тржиште још повећати – сматра Пекићева.

Као примјер наводи увођење акциза на дуванске производе, које су повећане у задње двије године, а заједно с њима и црно тржиште дуванских производа.

Пекићева сматра да иза приједлога СДА стоји покушај политичког обрачуна и условљавања, првенствено ХДЗ, ако се узме у обзир да у Федерацији БиХ већ постоје међусобни политички обрачуни када су у питању приређивачи игара на срећу.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.