Пекић за “Глас Српске”: Оправдано одсутни су неоправдано дискриминисани

О оцјењивању службеника у институцијама на нивоу БиХ дуже вријеме се полемише, јер, између осталог, дио руководилаца упорно одбија да достави податке о раду запослених, а нове анализе показују да је у самим прописима остављен простор за дискриминацију.

У министарствима, агенцијама, канцеларијама и другим институцијама на нивоу БиХ запослено је око 3.000 службеника у 75 институција, међу којима највише сарадника и савјетника. На списковима су и помоћници директора, секретари и разни шефови, али дио њих, како годинама тврде у надлежној Агенцији за државну службу БиХ, остаје без оцјене.

Замјеник предсједавајућег Клуба СДС-а, ПДП-а и ДНС-а у Представничком дому Парламента БиХ Мира Пекић поднијела је иницијативу у којој тражи измјене и допуне Закона о државној службу у институцијама БиХ, у дијелу који се односи на оцјену рада оних који су оправдано одсутни са посла, ако није могуће обезбиједити примјену члана Закона о раду у институцијама.

Пекићева за “Глас Српске” истиче да је оцјењивање службеника неопходан корак у реформи јавне управе и један од услова за напредовање. Међутим, досадашња примјена законских рјешења направила је озбиљан проблем у третману оправдано одсутних радника, првенствено жена на породиљском одсуству, на начин да остају неоцијењене у периоду одсуства.

У Правилнику о начину оцјењивања рада службеника у институцијама БиХ је, појаснила је, наведено да у изузетак од оцјењивања спадају они који су у једном периоду оцјењивања радили мање од три мјесеца, што се у пракси примјењује на начин да се и оправдано одсутни са посла, као што је случај са породиљама, остављају неоцијењеним за тај период, као и неки други.

– Јасно је да се тиме врши дискриминација запослених који оправдано одсуствују, у смислу да им се због периода одсуства током којег су остали неоцијењени умањују шансе за напредак у служби. То је нарочито проблематично када се узме у обзир да породиље представљају веома значајан дио тих запослених те се може довести у питање да ли се на тај начин примјењивања правилника најгрубље крше права која су женама загарантована међународним конвенцијама, као и низом закона који третирају дискриминацију жена – каже Пекићева, која је кадар ПДП-а.

Предложеном иницијативом би се, како је предвиђено Законом о раду, они који су оправдано одсутни са посла оцјењивали оцјеном коју су остварили у периоду прије одласка на одсуство .

Заштита жена и материнства треба да буде уткана у сваки законски пропис који регулише ту област. Једино тако можемо зауставити праксу којом су жене на породиљском допусту неоправдано дискриминисане – закључила је она.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.