Грмуша о запаљивој реторици младих нараштаја у политици: У циркуским представама кловнови су увијек најпопуларнији

Генерални секретар ПДП, Милко Грмуша, ушао је млад у политичке воде. Грмуша сматра да је недопустиво да политичари у комуникацији усљед недостатка аргумената користе неаргументе и квалификације најниже врсте.

– Вријеђају се чланови породица и на личној основи. То је недостатак психолошке и правне немоћи онога који такве квалификације износи. Опасно по Републику Српску и нашу будућност је чињеница да се политичка борба свела на све чешће нападе такве врсте. Нажалост, јавности је то интересантно, публици која то посматра. За то не треба пуно памети, рада, то се износи у етер, а јавност очито воли ове представе и ријалитије и то сматра забавним. Дубоко свјесна да је то погрешно и да ништа паметно не може изродити из таквог понашања, али очигледно је публика и апатична и без вјере да се нешто може урадити. За то вријеме нормални људи, који не желе да учествују у циркусу, одлазе из земље – каже Грмуша.

Додаје да је постало тренд да млади копирају лидере.

– То је правило које траје годинама. Такав тренд гдје се политичари понашају забављачки, а увијек је у циркусу највећа забава кад се неко подсмијава. Знамо да су у циркуским представама кловнови увијек једни од најпопуларнијих. Они се изругују и себи и другима – наводи Грмуша.

Приземни иступи

Оцјењује да је постало правило да политичари, када желе да скрену пажњу јавности с проблем, приступају оштрој реторици, која увијек изазове реакције јавности.

– Онда млађи политичари то копирају, а с обзиром да немају политичке таленте, знања и искуства као старије колеге, они то спуштају на још приземнији ниво. Сад имамо и појаву друштвених мрежа, па онда млади покушавају да остваре што већи број реакција и лајкова – објашњава Грмуша.

Додаје да је проблем што на такве изјаве нико не реагује у смислу да их осуди као непожељан говор у јавном простору.

– Запаљиве изјаве су постале честе, нико не реагује. Нема реакције родитеља тих младих људи, нема реаговања Академије науке, нема реаговања Универзитета и људи који имају дигнитет, јер се сви плаше да се некоме замјере и ако све то ставите у једну математичку форму, када би то било могуће израчунати, крајњи резултат би био да ми не можемо да опстанемо на овај начин – категоричан је Грмуша.

(Блиц)

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.