Бундало за “Глас Српске” о апелацији делегата СДА: Позивање на ратне законе Алије Изетбеговића најозбињније звоно за узбуну

Апелација седморице делегата СДА у Вијећу народа Републике Српске упућена Уставном суду БиХ којом траже да прогласи неуставним Закон о шумама Републике Српске представља до сада најдиректнији удар на Републику Српску и њене надлежности, али и на саме темеље Дејтонског мировног споразума.

Осим што захтијевају да Закон о шумама РС буде проглашен неуставним, бошњачки делегати у апелацији у чијем посједу је “Глас Српске” траже од Уставног суда БиХ да донесе привремену мјеру и забрану примјене закона до доношења коначне судске одлуке.

Оно што је најшокантније је што оспоравају право Републици Српској да својим законодавством регулише цијелу једну област, у овом случају шума и шумског земљишта, при чему тврде да се то питање треба регулисати у складу са Законом о шумама тзв. Републике БиХ из 1993. године. Да будемо још прецизнији, они наводе да је Предсједништво РБиХ 1993. године на челу са Алијом Изетбеговићем донијело Уредбу са законском снагом о шумама, која је касније одлуком Парламента РБиХ постала Закон о шумама, а којим је, како наводе, регулисано управљање и газдовање шумом и шумским земљиштем.

Шеф Клуба посланика ПДП-а и члан Одбора за уставна питања Народне скупштине РС Перица Бундало каже да је апелација катастрофална и да ће у случају да је Уставни суд БиХ усвоји то отворити врата за потпуно развлашћивање Републике Српске. Бундало истиче да је и у процедуралном и у садржајном смислу јако опасан начин на који бошњачки делегати подносе апелацију.

– До сада су оспоравали важење неког закона или појединих одредаба због наводне неусаглашености са Уставом РС, а сада прескачу Уставни суд РС и иду директно на Уставни суд БиХ, оспоравају уставне одредбе и уставна права и при томе се позивају на ратне законе са потписом Алије Изетбеговића. То је катастрофално – каже Бундало.

Ако Уставни суд БиХ то усвоји, наставља он, то практично значи да у неком наредном периоду може ван снаге да стави цијели Устав Републике Српске.

– Ако Уставни суд БиХ уважи апелацију и укине право Српској да законски регулише односе у некој области, у овом случају у области шума, том логиком може мало помало све укинути, позивајући се на неке законе из ратног периода. Уколико има имало памети у овој Републици, ово је најозбиљније звоно за узбуну и посљедње упозорење свима којима Република Српска нешто значи – категоричан је Бундало.

(Глас Српске)

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.