Бундало: Увођењем обавезног гласања изабрана власт би имала већи легитимитет

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало у изјави за “Глас Српске” на питање да ли је потребно увести обавезно гласање, рекао је да би подржао такво рјешење. Он каже да обавезно гласање постоји у Грчкој, Белгији, Кипру, Луксембургу, Финској, Бразилу, Аргентини, Аустралији и још неким земљама и да би требало да буде уведено и у БиХ.

– Тиме би изабрана власт имала већи легитимитет, с тим што је потребно видјети на који начин би били санкционисани бирачи који не гласају. Потребно је видјети да ли увести новчане казне или неку административну санкцију, али било би добро увести обавезно гласање – каже Бундало.

Када је ријеч о обавезном цензусу од 50 одсто бирача, он каже да би то било непотребно ако се уведе обавезно гласање.

– Али ако се не уведе, онда би требало да буде уведен обавезан други круг избора при гласању за појединачне функције, уз услов да мора да изађе најмање 50 одсто бирача. Дакле, ако у првом кругу има више кандидата за начелника или градоначелника, два кандидата која освоје највише гласова ишла би у други круг. А ако има само један кандидат, онда би такође требало да буде уведен тај цензус од 50 одсто плус један бирач – каже Бундало.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.