Бореновић: СНСД пола године зауставља смањење цијена

– Крај мандата најнеуспјешније власти у историји Републике Српске и БиХ, тројца СНСД, СДА, ХДЗ у заједничким институцијама, завршава се срамном одлуком предсједавајућих Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, СНСД-овим Радмановићем и Шпирићем да, очигледно по наговору и налогу свог шефа Милорада Додика, не сазову сједнице ова два дома да се коначно ријеши питање укидања акциза, којим би коначно појефринило гориво у просјеку за скоро 50 фенинга по литри. Посљедично, дошло би до смањења цијена и животних намирница, јер цијена горива учествује и у калкулацији њихове цијене – рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић на данашњој конференији за медије.

Бореновић каже да више од пола године, од када је усвојена иницијатива за укидање акциза у Представничком дому, СНСД не дозвољава, опструише и зауставља смањење цијене горива.

– То је врхунац лицемјерја и срамоте која се дешава на истеку овог изузетно неуспјешног четворогодишњег мандата БХ тројца СНСД, СДА и ХДЗ. Радмановић и Шпирић су имали обавезу, у складу са пословником, да сазову сједнице. Дванаестог септембра је комисија за усклађивање текста закона о акцизама усагласила је текст, предсједавајући нису жељели заказати сједницу. Након тога, 5 делегата у Дому народа и 15 посланика у Представничком дому је упутило захтјев за сазивање ванредне сједнице да се укину акцизе и да се заврши та срамотна сага. Рок за заказивање сједнице је истекао, они је нису сазвали и могли би сносити и кривичну одговорност због тога, јер нису поступили у складу са пословником – поручио је Бореновић.

Он истиче да су многе земље у региону укинуле акцизе и донијеле мјере за олакшавање кризе грађанима, али да СНСД већ пола године срамно то одбија.

– Грађани треба да знају да су у петак требале бити одржане сједнице оба дома, али Радмановић и Шпирић то не смију због захтјева своје странке, тако да је гориво још увијек скупље за пола марке у просјеку, него што би било да су акцизе укинуте. Ми ћемо са својим активностима по овом питању – рекао је Бореновић.

ОЗНАКЕ:

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.