Бореновић о смјени Салчина: Кажњен јер је указивао на проблеме

Агенција за јавне набавке БиХ поднијела је захтјев за покретање прекршајне пријаве против Фонда здравственог осигурања РС за одређене набавке које су проведене у вријеме ширења коронавируса, између осталог, и за набавку респиратора.

– Предмет је пред надлежним судом и не можемо дати више информација у овом моменту, наведено је у одговору који је Ослобођење добило из Агенције, а који потписује Ђенан Салчин, сада већ бивши директор Агенције.

Салчина је, подсјетимо, Савјет министара БиХ на сједници одржаној у сриједу разријешио дужности директора и за вршиоца дужности директора именовао Муамера Бандића на период од три мјесеца. Салчин је о кршењу Закона о јавним набавкама током пандемије и спорним набавкама, посебно респиратора, како у ФБиХ тако и у Републици Српској, отворено говорио, због чега је и била очекивана његова смјена. Он је пред Привременом истражном комисијом Представничког дома Парламента БиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ открио да је предмет у случају вишемилионске набавке респиратора, које је Фонд здравственог осигурања купио од фирме Медиетик, преузело Тужилаштво БиХ.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а и члан истражне комисије, раније је јавности показао документацију по којој је 50 респиратора Фонд РС-а куповао по три пута вишој цијени. На Фејсбуку је навео да је Фонд потписао уговор с Медиетиком 8. априла о набавци респиратора по цијени од 157.312 КМ (80.650 еура), укупно 7,86 милиона КМ (са ПДВ-ом готово четири милиона еура).

– Овдје је логично да институције морају реаговати. Само је питање што Агенција за јавне набавке нема велике могућности осим да подноси прекршајне пријаве. Да ли је адекватна санкција да сутра неко плати 500 КМ, а да му је та казна омогућила да милионе марака извуче из јавних набавки током пандемије? Осим прекршајних, треба обавезно ићи с кривичним пријавама. Ту је јасно кршење Закона о јавним набавкама. Када се изузимате од процеса јавних набавки кроз ванредне околности, онда је логично да ту набавку извршите и да опрему добијете у року од неколико дана. Овдје је било очигледно да се свјесно избјегавао закон како би се омогућило појединим предузећима, блиским владајућим структурама, да добију ексклузивитет за набавку одређених роба које су стизале након неколико мјесеци или уопште нису дошле, каже Бореновић за Ослобођење.

Питање је, додаје, имамо ли правосуђе које је спремно да се ухвати укоштац с озбиљним и безобразним активностима које се дешавају током пандемије.

Циљане набавке

– Ради се о циљаним набавкама и привилегијама које су имале поједине монополске фирме у ФБиХ и РС-у и сасвим логично се иде с прекршајним и кривичним пријавама према Фонду здравственог осигурања и Институту за јавно здравство РС-а, а у ФБиХ, колико видим, то су Цивилна заштита и институције које су се бавиле тиме, говори Бореновић.
Каже да је Салчина први пут видио на саслушању истражне комисије и да је тада добио наду да постоје људи који одговорно раде.

С обзиром на то да је он вјероватно тако радио и указивао на проблеме, смијењен је. Кажњен, каже Бореновић.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.