Бореновић: Људска подршка Ивану Бегићу

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић разговарао је данас са одборником у Скупштини града Бањалука Иваном Бегићем, а након низа увреда које је Бегић доживио од стране посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Момчила Антонића.

Бореновић каже да данашњи разговор представља прије свега људску подршка Ивану Бегићу који је доживио одвратне и најниже квалификације од стране политичког опонента и младог „ненародног“ посланика.

„Често чујемо да млади имају право на грешку и то је истина. И сам младима у својој партији савјетујем да застану и размисле прије него што нешто кажу или ураде. Право на грешку свако има, али нико нема право на мржњу. А острашћеност коју млади посланик већ годинама испољава није ништа друго него говор мржње и ужасан модел понашања који су усвојили од свог страначког шефа и који је очигледно пожељан у њиховој странци“, каже Бореновић истичући да ништа бољи нису ни покушаји правдања Антонићевог поступка од стране његових старијих колега, који на увреде младог посланика упућене Бегићу сипају нове.

„Напротив, они би бар требали да имају довољно искуства да знају када је доста. А јесте доста и вријеме је да се стане и стави прст на чело. Вријеме је да коначно вратимо пристојност у јавни простор. Да сваку увреду на основу нације, вјере, рода, приватног живота… назовемо правим именом и осудимо“, каже Бореновић.

Бореновић закључује да за то што говор мржње постаје нормалан највећу одговорност сносе они који су у највећој мјери овакво понашање увели као пожељно, који пријете и вријеђају већ годинама свакога ко им није по вољи, подржани аплаузима оних које су увјерили да је то у реду.

 

У вези са “случајем Бегић” већ су се огласили генерални секретар ПДП-а Милко Грмуша, портпарол Ања Петровић и Градски одбор ПДП-а Бања Лука.

Грмуша је навео да је неприхватљив и дегутантан све израженији тренд дифамације политичких противника коришћењем њихових и личних својстава чланова њихових породица:

“Такво срамно понашање не само да је противно Уставу Републике Српске и свим цивилизацијским стандардима, већ је и дубоко нељудско и примитивно”, додавши да је све отишло предалеко.

“Основни проблем је што данас нико у Републици Српској, нити један појединац или институција, нема ауторитет да каже „доста је било, ово више не иде овако“. Данас је очигледно колико су нам потребни предсједник Републике Српске, премијер, Академија наука и умјетности-који би јасно и оштро осудили сваки говор мржње у јавном простору, небитно од кога и од које политичке стране долазио.

Портпарол ПДП-а Ања Петровић рекла је да је језик мржње који је испољио Антонић недопустив у јавном простору, али нажалост и већ добро познат манир СНСД-а и њихових првака који се такмиче у пребројавању крвних зрнаца и ко ће више мржње да искаже ка политичком противнику или било коме чије дјеловање није у складу са њиховим интересима. Она је подсјетила на неприкладне изјаве из СНСД-а, од изјава Милорада Додика, до ранијих изјава Момчила Антонића:

“Нажалост, није могуће заборавити његову изјаву из 2014. године након избора, када је општинама које нису подржале СНСД, а које су тек неколико мјесеци раније тешко страдале у поплавама, пожелио много кише и меких насипа. Тако да од такве особе не изненађују ни ријечи упућене Ивану Бегићу“, рекла је Петровић , те позивала СНСД да се суздрже од оваквих изјава и распиривања мржње, а политичко надметање наставе на терену културног и аргументованог дијалога.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.