Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, потпредсједница Јеленa Тривић и генерални секретар Мира Пекић одали помен страдалим Србима у Сијековцу

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, потпредсједница Јеленa Тривић и генерални секретар Мира Пекић, у својству посланика у ПД ПС БиХ и Народној скупштини Републике Српске, одали су помен страдалим Србима у Сијековцу 1992. године.

– Наша је дужност да памтимо и одамо дужну пошту страдалим Србима у Сијековцу. Убијени су невини људи, на својим огњиштима, само зато што су били Срби. Нажалост, као што је то случај са већином злочина почињених над Србима, ни већину починилаца правда није стигла, а о умјешаности државе Хрватске се ћути. И данашњи дан нам је опомена колико је важно да чувамо мир, да чувамо и јачамо Републику Српску – рекао је Бореновић.

Потпредсједница ПДП-а и народни посланик Јелена Тривић је рекла да се поменом страдалницима у Сијековцу одаје пошта њиховој жртви, али и чува истина о страдању Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату:

– Ово је први масакр над цивилима који почињен прије почетка рата и, уз убиство српског свата у Сарајеву, био је очигледан увод у крвави грађански рат. Нажалост, ни овај злочин правосудне институције никада нису до краја процесуирале. Само један човјек је осуђен за убиства 46 невиних људи. За злочине над Србима и у домаћем и међународном праву постоје неки другачији аршини. Зато је наша обавеза да његујемо историју памћења, да не заборавимо нити једну жртву и да преносимо на покољења истину о страдању нашег народа. Да жртва страдалих у Сијековцу и на другим стратиштима не буде узалудна, наш и задатак будућих генерација је да љубимо сваку стопу Републике Српске – поручила је Тривићева.

Мира Пекић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и генерални секретар ПДП-а истакла је да се Брођани са горчином сјећају великих страдања која су доживјели током Одбрамбено-отаџбинског рата, а да је Сијековац ожиљак који не зараста ни након 30 година.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.