Бореновић за Кликс: Додик је у Лондону можда куповао социјални мир, али ће добити супротно

Мирни разлаз је заједничка прича СДА и СНСД-а који политички преживљавају на дизању националних тензија, основни је политички став предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) и заступник у Заступничком дому Парламента БиХ, Бранислав Бореновић

У интервју за портал Кликс.ба Бореновић говори о политици владајуће коалиције, сумњама око задуживања на Лондонској берзи, Државној шесторци, као и посљедњим одлукама Народне скупштине РС.

Како у најкраћем оцјењујете тренутно стање у БиХ, борбу против пандемије, економске прилике те политичке блокаде кроз стално мађунационално препуцавање?

То је све једно с другим уско повезано и налазимо се у једном зачараном кругу нерада, нечињења и јавашлука. Власт у БиХ, њихова прудско-акцизна коалиција СНСД, СДА и ХЏ је неспособна, незаинтересована, осиона и безобразна да би се озбиљно бавили набавком вакцина, креирањем радних мјеста, општом стабилношћу и другим суштинским проблемима. Зато једни другима набацују националне приче – један би се као отцјепљивао, други му као не да, па мало зазвецкају и оружјем. А то раде примарно Додик и Изетбеговић, који су стварни рат провели тако што је један био обични шверцер цигарама, а други се крио у трезору. Они сада мисле да ће договореним националним причама скренути пажњу са свих неуспјеха, фијаска око вакцинације, задуживања, бројних афера попут пљачке на респираторима, скандала око иконе, Бисериних бисера, итд. Људима је преко главе њихових прича и изговора које слушају више од деценије. Неће народ нахранити и запослити још једна авантура са наводним раздруживањем или тобожња одбрана БиХ од измишљених непријатеља.

Како изаћи из свеопће какофоније у којој доминирају најаве разлаза и ратова?

Као што сам претходно рекао, само неколицини властодржаца та прича иде у корист и, поред осталих метода, као што је нпр. куповина социјалног мира кроз задужења, одржава их на власти. Али су досадили и Богу и народу. Потребно је понудити нове и другачије политике, које се баве животним питањима, а не неким имагинарним сукобима. ПДП има свој Програм обнове Републике Српске, капитални документ који обухвата све теме од суштинскиг значаја. Власт у Републици Српској је у неке своје приједлоге покушала уградила идеје из Програма обнове, али немају знање и капацитете да их спроведу. Ми имамо и бавићемо се и економијом, борбом против корупције, демографијом, бољим образовним и здравственим системом, већим пензијама… те стварати сигурну и стабилну будућност.

На шта ће на крају изаћи задуживање Републике Српске на Лондонској берзи те колико је то заправо Додикова куповина социјалног мира до избора, а колико нешто друго?

То је само једним дијелом куповина социјалног мира, а већим дијелом куповина избора и, оправдано сумњамо, уносан бизнис за појединце. Ово задужење, по срамотној и бандитској каматној стопи од 5,02%, која је десетак пута виша од стварне тржишне је можда интерес појединаца, али трагедија за ионако истрошену економију Републике Српске. Пет година ћемо плаћати само камату, а у 6. години на наплату стиже главница од око 600 милиона КМ. Немамо одговор ко су консултанти који су на овом послу зарадили 8 милиона КМ, ко је на дисконтној провизију зарадио 7,5 милиона КМ, ко ће на каматама зарадити 130 милиона, да ли обвезнице купују фирме из офшор зона… Ово је можда краткорочно куповина социјалног мира, али дугорочно ће бити управо супротно.

У којој фази је идеја о формирању коалиције на нивоу БиХ са странкама из ФБиХ? Да ли је утврђена нека динамика и како би то заправо на изборима требало изгледати?

Прича о коалицији је предимензионирана и претјерана. То, како се покушава представити, није ни реално, будући да смо из различитих изборних јединица. Међутим, логично је да странке опозиције и у Републици Српској и ФБиХ раде, промовишу своје политике, као и да разговарамо на одређене теме, понајприје у Парламенту БиХ. Ту прије свега мислим на нови Изборни закон и реформу правосуђа, на шта имамо сличне погледе и додирне тачке.

Како између партнера у коалицији помирити дијаметрално супротне ставове о рату деведесетих?

За почетак, поновићу да коалиција као таква не постоји. Тешко ће икада у овој земљи бити постигнут консензус по питању грађанског рата, али скоро 30 година касније имамо много више тема о којима можемо и требамо причати, проблеме које морамо рјешавати, а тичу се питања економије, демографије, одласка људи, опште сигурности и стабилности, криминала и корупције, па у вези с тим и Изборног закона, јер је политичка корупција полазна тачка сваке јавне корупције, те наравно ефикасног правосуђа.

У седмици иза нас НСРС донијела је двије одлуке око којих се дигла велика прашина. Које су полазне позиције ПДП-а?

Раније се то звало референдум, па када се СНСД-у након година лажи и обмана та прича излизала, сада то зову дијалог о мирном раздруживању, а у суштини је обична фарса. Нико више и не говори о садржају и суштини закључака који су сто пута виђени у скоро истом облику. Бесмислено је причати о могућим саговорницима, него је то вјероватно договор СНСД и СДА, како би што дуже скретали тему са њихових катастрофалних резултата, јер су власт на свим нивоима. СНСД и СДА дизање тензија држи у политичком животу, као свађају се, а заправо одлично сарађују, чувају и бирају једни друге. Што се тиче писма Високог представника, та тачка се уопште није требала наћи на дневном реду и бесмислено је о томе се изјашњавати, а поготово без права расправе. Инцко се сад, након 5 година, сјетио да пише писамца о њему ођедном спорним повељама. Народна скупштина их није ни додијелила, него ад хок одбор који више не постоји. Самим тим, придавати пажњу тим писмима и стављати их на дневни ред најстарије и највише законодавне институције Републике Српске је на неки начин и деградирање НСРС и зато нисмо хтјели ни гласати о томе.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.