Бореновић за “БУКА”: Надам се да је Шмит посљедњи високи представник, не треба нам међународни проректорат

“У земљи која је симбол корупције, криминала, непотизма, гдје једна каста има стотине милиона КМ, а народу не остаје ништа, јасно је да и ми имамо својих ‘Санадера’. “

Након што је БУКА међу првима објавила вијест да је Валентин Инцко добио насљедника, тражили смо коментаре политичких лидера на ову вијест. До сада смо коментар добили од лидера СДП-а, Наше странке, НБ-а, СДС-а, ДНС-а, а одговор је дао и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Његови одговори најсличнији су одговорима Ненада Нешића, предсједника ДНС-а који се залаже за укидање ОХР-а. Предсједник СНСД-а Милорад Додик тако није остао усамљен у идеји да је ОХР беспотребан Босни и Херцеговини.

Занимљиво је да је лидер СДС-а Мирко Шаровић с одушевљењем прихватио избор новог високог представника. Он је у изјави за БУКУ казао да од будућег високог представника очекује да ће бити врло амбициозан у својим плановима.

“Што се неће свиђети неким садашњим носиоцима власти који су га већ прозивали. Због тога треба очекивати оштре расправе и полемике око његове улоге и његових планова. Прије свега биће занимљиво” казао је Шаровић.

Очигледно је да лидери опозиционих странака нису сагласни око ове теме. Шаровић није гријешио када је рекао да ће бити занимљиво посебно јер Бореновић и Нешић заговарају укидање институције високог представника.

 

БУКА: Босна и Херцеговина је добила новог високог представника, како коментаришете његово именовање?

 

Чим се почело говорити о доласку новог висoког представника и то Кристијана Шмита, било је врло извјесно да ће се то прије или касније десити. Он је искусан политичар, из озбиљне земље и странке и не би се тек тако лицитирало његовим именом. Канцеларија високог представника у БиХ је требала давно бити угашена и то је мој јасан став. Одлука да се почне са потребним радњама за гашење Канцеларије високог представника била је донесена још 2006. године и то је било планирано спровести за мање од годину дана. Умјесто одласка и тада смо добили новог високог представника. Реторика у БиХ се заоштрила, с једне стране је био Харис Силајџић са сулудом идејом о БиХ без ентитета, с друге стране Додик који је почео причати о референдуму о отцјепљењу. Петнаест година касније ентитети су реалност, Република Српскла са свим обиљежјима државе постоји, али није независна. Силајџић је нестао са политичке сцене, а Додик више и не спомиње референдум о независности. Међутим, резултат тог, можемо рећи и вјероватно договореног сукоба, био је да тада високи представник остане, али и сва будућа реторика, стални сукоби, тензије, изражена корупција, неефикасно и корумпирано правосуђе, довели су до тога да се након те 2006. године именује већ трећи високи представник. Слободно могу рећи да су ту институцију у БиХ задржале владајуће странке и њихови лидери, који су са досадашњим високим представницима највећем дијелу одлично сарађивали.

 

БУКА: Све су прилике да се Канцеларија неће тако брзо гасити, шта очекујете од господина Шмита?

 

Прије свега, очекујем да он буде посљедњи високи представник овдје. Лично немам нека посебна очекивања и нисам заговорник страног интервенционизма, али мислим да је његов долазак озбиљна порука. Вјероватно је и Европи досадило стално отворено питање БиХ и да им, оптерећени унутрашњим питањима одређене нестабилности у ЕУ, није више у интересу имати земљу на граници ЕУ којом ће се стално бавити. Ово је врло вјероватно бити назнака да ЕУ жели да се још више бави питањем БиХ, успостављањем владавине права и европским путем. Мислим да је најважнија борба против корупције и ефикасан рад правосуђа. Свједоци смо да су се у нашем окружењу успјешно борили са корупцијом, гђе памтимо случај Санадер. У земљи која је симбол корупције, криминала, непотизма, гдје једна каста има стотине милиона КМ, а народу не остаје ништа, јасно је да и ми имамо својих ‘Санадера’. Ми можемо бити уређено, демократско и слободно друштво које иде ка ЕУ тек када оде високи представник, али и када са политичке сцене оду и ови домаћи властодршци. До тада ћемо грцати у неправди, интересима подобних, док они за само за своју корист смишљају сукобе и већ испразну дневно-политичку реторику која испари када остваре личне циљеве и више им не треба.

 

БУКА: Да ли је реално очекивати да нови високи представник дјелује проактивније?

 

За очекивати је да хоће, иначе би оставили господина Инцка да још неколико година овдје вегетира. Колико је то добро за Републику Српску, нисам сигуран, јер до сада страни протекторат нама овђе није баш ишао на руку. Вјероватно „најпродуктивнији“ високи представник је био Педи Ешдаун, а њега никако не можемо памтити по добру. Али и тада је сарадња владајућих са Канцеларијом високог представника била одлична, па је Ешдаунов замјеник, односно главни политички егзекутор 59 српских функционера, првенствено из СДС и ПДП, Грејм Деј, након ОХР-а завршио као савјетник у кабинету тадашњег премијера Додика. Вјерујем да је и у међународној заједници сазрела свијест да се наметнутим рјешењима, политичким ударцима на само један народ и институције, кориштењем Бонских овлаштења… не може дугорочно ништа постићи. Али као што сам рекао, мислим да Шмит долази да рјешава већ оптерећујуће питање БиХ и да ће ту циљ бити успостављање владавине права и развој демократских институција, а мање политичких удара на представнике једног народа. Иначе свима чине медвјеђу услугу, па и себи самима.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.