http://pdp.rs.ba/zolak-pojedini-lijekovi-pojeftini-e-za-80-odsto/

Александар Золак, в.д. директора Агенције за лијекове Босне и Херцеговине, изјавио је данас у Бањалуци да ће неки од лијекова у БиХ појефтинити и за 80 одсто, захваљујући усвојеном Правилнику о лијековима.

На конференцији за новинаре након састанка са Браниславом Бореновићем, лидером Партије демократског прогреса (ПДП), Золак је рекао да је процјењена уштеда на тржишту лијекова у БиХ 10 одсто, а обзиром да је прошле године у питању било више од 500 милиона КМ, због чега ће уштеда износити око 50 милиона КМ.

„Неки ће бити јефитнији 80 одсто, док неки неће бити јефитнији уопште, јер су већ сад јефтинији од максималне цијене прописане Правилником“, објаснио је Золак.

Истакао је да ће Правилник највише утицати на цијене лијекова који су до сада били за један до два пута скупљи у односу на цијене у региону.

„Новим Правилником предвиђено је да цијене лијекова у БиХ буду изнад цијена у Србији, али испод цијена у Словенији и Хрватској“, казао је Золак.

Према његовим ријечима ефекти Правилника ће се осјетити почетком фебруара, јер он ступа на снагу 60 дана од дана објављивања у Службеном гласнику БиХ.

Нагласио је да ће бенефите усвојеног Правилника осјетити сви, а највише грађани и здравствене установе.

„Кад се смањи велепродајна цијена логично би било да се смање цијене и у малопродаји. Апотеке су у ентитетској надлежности па ће ентитетске инспекције бити надлежне да контролишу да ли су апотеке смањиле цијене“, казао је Золак.

ОБЕЋАНО – УЧИЊЕНО

Бранислав Бореновић исказао је задовољство што је ПДП за десет мјесеци успио реализовати један од својих циљева, због којих су и ушли у власт на нивоу БиХ. Честитао је Золаку на одлично урађеном послу без обзира на изазове, било да су у питању политички или стручни, као и изазови везани за фармацеутске компаније.

„Очекујемо да се ускоро оствари и наш други приоритет и циљ, а то је да се пролонгира плаћање стопе ПДВ-а са 10. на крај мјесеца и то су двије кључне ствари на којима је ПДП инсистирао уласком у заједничке институције“, рекао је Бореновић.

Према његовим ријечима оно што је обећано, то је и учињено, односно ПДП је омогућио 50 милиона уштеде за грађане и здравствене установе, а 50 милиона мање зараде за фармацеутске компаније.

Повезане вијести: