http://pdp.rs.ba/zbog-previsokih-zaduzhena-ne-e-ostati/

Задужења Републике Српске су превисока. Један од показатеља је и сљедећа емисија обвезница која је најављена по каматној стопи од минимално пет одсто, рекла је данас члан Главног одбора Партије демократског прогреса и економски савјетник ПДП-а Јеленa Тривић.

Тривићева је објаснила да анализе показују да су задужења у Републици Српској много већа него у Федерацији БиХ.

Она је истакла да су задужења битна ставка, јер доводе у ситуацију да, када се врате дугови, не остане средстава за остале буџетске категорије.

„У Закону о извршењу буџета за 2016. годину јасно се види да су обавезе по релевантном спољном дугу, директном спољном дугу и унутрашњем дугу прве у реду враћања, па тек онда иду све остале категорије, међу којима су први пензионери“, рекла је Тривићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Када је ријеч о приватизацији Рудника Љубија, Тривићева је навела да је ПДП против тога, јер је то продаја природног богатства Српске, које се тако заувијек губи.

„Нарочито је упитно коме се продаје 65 одсто капитала Рудника Љубија, јер се информације о претходним пословањима предузећа „Израел инвестмент груп“, које је заинтересовано да купи рудник, не могу наћи“, објаснила је Тривићева.

Коментаришући покретање поступка ликвидације Банке Српске, Тривићева је навела да је, осим што је дозвољено да пропадне банка која носи назив Српске, те 57 милиона средстава јавних институција, изгубљено и 240 радних мјеста.

Она је нагласила и да Савез за промјене не одустаје од својих захтјева изнесених на протестима, 14. маја јер врло лако могу бити испуњени.