http://pdp.rs.ba/zaposljavanje-mladi-prioritet/

Млади Савеза за промјене одржали су конференцију за новинаре поводом Међународног дана младих, на којој су поручили да је запошљавање највећи приоритет младих, те да је одлазак младих и образованих људи у иностранство проблем који захтијева хитне мјере и промјене постојећег система.

slika 2
Млади СЗП обратили су се јавности испред улаза у Аутобуску станицу у Бањалуци, а конференција је почела у симболичних пет до 12 часова. Кандидаткиња Народног демократског покрета – Драган Чавић за Скупштину града, Ведрана Мрђан, поручила је да је незапосленост младе популације проблем у чије рјешавање сви морају да се укључе.
– На Међународни дан младих желимо још једном да поновимо да је младим људима у овом граду највећи приоритет запослење. Више од пола младе популације у граду је без посла. Ни млади не могу да чекају да им неко други рјешава проблеме, него морају активно да се укључе у доношене одлука које се тичу њих. До сада смо имали велики број обећања са свих страна, али рјешења није било. Хајде да сви заједно покренемо ствари са мртве тачке тако што ћемо изаћи на изборе и својим гласовима утицати на промјене у друштву – рекла је Ведрана Мрђан.

slika 3
Млади кандидат Партије демократског прогреса за скупштину града Драшко Станивуковић такође је позвао младе, али и све остале грађане Бањалуке да у што већем броју изађу на изборе и упозорио да велики број младих људи заувијек одлази из града како би у иностранству нашли услове да раде и заснивају породице.
– Ово је управо мјесто са којег наши млади људи одлазе одавде, да би на другим мјестима имали нормалне услове за живот. Зато смо и одлучили да се са овог мјеста обратимо не само младима, него и свим осталим грађанима. Ми нећемо да идемо одавде, хоћемо да се овде боримо за боље услове за младу популацију. Тренутна ситуација је таква да се сва помоћ секторима који се односе на младе, попут спорта, културе, образовања или прешколског система смањује из године у годину. Иммо негативан природни прираштај, а у исто вријеме расте број младих који одлазе.Више од 60% Бањалучана се изјашњава да би отишли у иностранство када би имали прилику. Ко ће остати овде ако се овако настави? Постављамо питање да ли је то један од успјеха људи који владају овим градом већ 20 година? Ако их није срамота младих људи овог града, питам их да ли их је срамота досадашњег градоначелника Слободана Гаврановића, јер по њиховој причи закључак је да тај човјек није радио ништа протекле четири године. Људи који су довели до овог стања сада се представљају као нова лица и реформатори. Зато сви грађани, а поготово млади људи, морају да изађу на изборе и гласају. За ово кратко вријеме док смо овде разговарали, троје младих људи је, по статистикама, отишло у иностранство – поручио је Станивуковић.

slika 4
Послије конференције за новинаре, Млади СЗП су разговарали са грађанима и наишли на подршку у настојањима да младе људе подстакну да активно учествују у одлучивању. Подршку су добили и од незапослених грађана, приватних предузетника, пензионера и других. У разговорима је закључено да Бањалучани морају много више да се укључе у одлучивање када је у питању њихов град, те да су избори најбоља прилика за то.

ПДП