http://pdp.rs.ba/vukovic-u-istocnom-sarajevu-izgraditi-spomen-obiljezje-u-cast-svih-stradalih-sarajevskih-srba/

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић подржали су данас приједлог градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића да у овом граду буде изграђено спомен-обиљежје у част свих Срба који су током одбрамбено-отаџбинског рата убијени на подручју федералног Сарајева.

Данас, када 25 година од маскара припадника ЈНА у Доборовољачкој улици обиљежавамо не на мјесту злочина, већ овдје у Миљевићима, сматрам да би најбоље било да у духу наше вјере и традиције сачувамо сјећање и одамо дужно поштовање свим невино страдалим српским жртвама у федералном Сарајеву, тако што ћемо у Источном Сарајеву саградити достојанствено спомен-обиљежје

, рекао је Вуковић током церемоније
полагања вијенаца на Спомен-крст на Војничком гробљу у Миљевићима.

Градоначелник је рекао да на овај начин садашње генерације Срба желе да потврде искрену захвалност и поштовање према свима који су животе положили на олтар отаџбине и уградили их у темеље Републике Српске.

Парастосом у Храму Светог великомученика Георгија за припаднике ЈНА који су погинули у Добровољачкој улици почетком маја 1992. године и полагањем вијенаца на Спомен-крст на Војничком гробљу у Миљевићима, данас је на достојенствен начин обиљежено 25 година од злочина у Добровољачкој.

Овом догађају присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, делегација Народне скупштине Републике Српске, предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић као и други званичници, чланови породица жртава и гости.

Осим њих, вијенце су положили и Миладин Драгићевић, изасланик предсједника Републике Српске Милорада Додика, Зоран Ђерић, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, као и делегације Града Источно Сарајево, републичких организација породица заробљених и несталих лица и логораша, општина са овог подручја, локланих орачких организација и породица жртава.

Припадници „Зелених беретки“, „Патриотске лиге“, МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици 2. маја 1992. године.

У овом нападу живот су изгубила 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијени.

Злочин у Добровољачкој још нема судски епилог.

Повезане вијести:

ПДП