http://pdp.rs.ba/vukovic-nas-cilj-je-ravnomjeran-razvoj-istocnog-sarajeva/

Град Источно Сарајево данас је прославио крсну славу Светог свештеномученика Петра Даборобосанског служењем Свете архијерејске литургије у Храму посвећеном овом светитељу у Војковићима, општина Источна Илиџа, те славским обредом и пригодним програмом.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је у периоду између двије славе град очувао стабилност у финансијском, политичком, организационом и сваком другом смислу, те најавио да ће се и у будућности радити на његовом развоју и стварању бољих услова за живот грађана.

Циљ нам је да се Источно Сарајево равномјерно развија, у складу са могућностима шест општина које се налазе у његовом саставу – поручио је Вуковић.

Према његовим ријечима, приоритет града је развој Универзитета у Источном Сарајеву, који представља један од разлога зашто је ова средина најпожељније мјесто за живљење у овом дијелу Републике Српске.
Вуковић је истакао и добру сарадњу са борачким организацијама и да град, у свом капацитету колико може, те категорије помаже и уважава, као и све друге организације на подручју града.

Говорећи о недавној посјети предсједника Србије Александра Вучића Источном Сарајеву, градоначелник Вуковић је истакао да она на неки начин представља признање народу који је у ратним околностима створио град Источно Сарајево.

Кум крсне славе града био је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је руководству града и свим грађанима Источног Сарајева честитао крсну славу истичући да је његово данашње кумство уједно и признање Борачкој организацији за оно што је остварила у протеклом периоду борећи се за слободу српског народа и стварајући Републику Српску.

Савчић је рекао да са Скупштином града борачке организације имају добру сарадњу, да Скупштина редовно измирује допунска права бораца и редовно одржава највеће војничко гробље на Сокоцу, из чега се види да се цијени прошлост, а да се живи и ради у садашњости и да се планира будућност.

– Врло често кажемо да је град Источно Сарајево родно мјесто Републике Српске, јер на другим мјестима смо могли изгубити понеку битку у протеклом рату, али овдје нисмо смјели – нагласио је Савчић.

Крсној слави града, осим многобројних гостију из јавног и културног живота, присуствовао је и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић који је истакао да данашња слава Свети Петар Дабробосански опомиње да се никад не заборави велико страдање које се десило на овим просторима, не само приликом стварања Републике Српске, него и из претходног периода.

Бореновић је подсјетио да је митрополит дабробосански Петар /Зимоњић/ страдао од усташких руку само зато што је био српски митрополит.

Од велике је важности да људи који живе у Источном Сарајеву чувају нашу вјековну традицију, чувају нашу историју и показују да је град Источно Сарајево, као и Република Српска трајна тековина коју не може нико угрозити јер је чува народ који живи овдје – нагласио је Бореновић.

Према његовим ријечима, град Источно Сарајево је сада универзитетски, али и привредни, културни, спортски, туристички центар и потенцијал Републике Српске.

Митрополита даборобоснаксог Петра је 12. маја 1941. ухапсила усташка полиција, био је заточен у затвору Беледија, а 15. маја отпремљен је у загребачки усташки логор Керестинец, гдје је обријан и одузета су му сва епископска обиљежја.
Према једној верзији, Свети Петар Дабробосански убијен је у Јасеновцу, гдје је бачен у ужарену пећ за печење цигле, а према другој одведен је у Госпић, а онда је са још 55 православних свештеника бачен у јаму Јадовно на Велебиту.
Свети архијерејски сабор 1998. године прогласио је митрополита дабробосанског Петра за свештеномученика, а град Источно Сарајево прославља Светог Петра Дабробосанског као своју крсну славу.

/Фото: АПВ студио/

Повезане вијести:

ПДП