http://pdp.rs.ba/vukovic-grad-istocno-sarajevo-je-grad-stalnog-stvaranja/

Нови градоначелник Источног Сарајева гостујући у емисији „Хроника Источног Сарајева“ истакао је да Источно Сарајево има усвојену „Стратегију развоја за Источно Сарајево 2020.“ Која ће бити водиља за градску управу и њега као првог човјека Града.

„У тој стратегији Источно Сарајево је дефинисано као Град сталног стварања што дефакто и јесте од самог оснивања 1993. године до данас“ – истакао је Вуковић.

Он додаје да је интензиван развој града и свих општина у његовом саставу довољан примјер позитивног развоја.

Поносан сам што сам на челу Града који није само један од седам градова у Републици Српској. Град Источно Сарајево има једну посебну историјску димензију и тежину и због тога ми кажемо да тражимо посебан статус и посебну пажњу власти у Републици Српској. Источно Сарајево је симбол опстанка Срба на простору комплетне Сарајевско-романијске регије. Ових дана смо свједоци да се егзодус обиљежава широм Републике Српске гдје су се настанили сарајевски Срби који су морали да напусте град. На тој чињеници је настало Источно Сарајево чак и поједине општине Источног Сарајева. Ми сматрамо да је то довољан разлог да тражимо посебан статус за овај град– рекао је Вуковић.

Вуковић као градоначелник Источног Сарајева тражи да се Град Источно Сарајево уважи од стране институција Српске, да се рјешавају заједнички проблеми на територији града, а као један од примјера навео је проблем Болнице Источно Сарајево.

„Ми тражимо рјешавање тог проблема и ми ћемо учествовати у томе. Свака скупштина је почињала са темом изградње Болнице у Источном Сарајеву, затим Олимпијски центар Јахорина и друге теме гдје ми очекујемо посебну пажњу институција Српске“ – истакао је Вуковић.

Он је нагласио да је Град спреман на сарадњу али да очекује двосмјерну сарадњу.

Као један од највећих задатака у наредном четверогодишњем мандату Вуковић види организацију „ЕYОФ-а 2019.“ јер према његовим ријечима то је велика шанса за промоцију самог Града Источно Сарајево, Сарајевско-романијске регије као и шанса да се докаже и покаже да је Источно Сарајево способно одговорити на један овакав задатак.

„Морамо знати да градови, Сарајево и Источно Сарајево, не могу сами организовати Олимпијске игре. То нигдје не постоји у свијету. Нама за то треба велика помоћ. Ми смо ту помоћ и тражили и према мојим досадашњим сазнањима та се помоћ кретала од декларативне до конкретне. Ми ћемо даље инсистирати код републичких органа да сви озбиљно прихватимо ово питање“ – рекао је Вуковић.

Вуковић чињеницу да је са позиције замјеника начелника општине Пале дошао на функцију градоначелника Источног Сарајева види као позитивну ствар и нада се да ће богато искуство које је стекао обнашајући ту функцију моћи примјенити сада на функцији градоначелника.

С обзиром на новонасталу ситуацију у Источном Сарајеву, а гдје је власт по општинама подијељена по први пут на начин да у саставу града три начелника општина су из СДС-а и три из СНСД-а Вуковић каже да ће имати једнак однос према свим општинама које су у његовом саставу без обзира на то из које политичке опције је начелник општине.

„Ми нећемо имати маћехински однос према општинама у којима су начелници из других политичких партија“ – рекао је Вуковић.
Истакао је и да је сада свима задатак сарадња како би се могло даље напредовати и развијати.

Градоначелник Вуковић присуствовао је и састанку у Олимпијском комитету БиХ, те истакао да је у наредном периоду потребно више радити на промоцији Европског омладинског олимпијског фестивала /ЕYОФ 2019/ и проналажењу начина да се обезбиједе средства неопходна за изградњу и реконструкцију инфраструктуре на борилиштима.

„Знамо да су сви нивои власти у БиХ дали одређену врсту подршке, неко конкретне финансијске гаранције, а неко само декларативну подршку. Дио средстава већ је на одређен начин постао оперативан, организована су одређена тестна такмичења, као нека врста припреме за ову велику спортску манифестацију која нас очекује“, рекао је Вуковић.

Према ријечима Вуковића, у наредном периоду потребно је урадити више на обезбјеђивању конкретних финансијских гаранција оних институција које се нису још на прави начин укључиле у реализацију овог пројекта, с обзиром на то да је ријеч о великом спортском догађају, који два града не могу да организују без помоћи виших нивоа власти.

Градоначелник Источног Сарајева предложио је на данашњем састанку да се у скорије вријеме одржи конференција за новинаре на којој би представници Сарајева и Источног Сарајева, те Олимпијског комитета БиХ и Међународног олимпијског комитета упознали јавност о конкретним активностима и напретком у организацији ЕYОФ-а 2019. Вуковић је нагласио да ће, с циљем боље промоције ЕYОФ-а, надлежне службе и ресурси којима Град располаже, бити укључени у те активности.

На састанку су апострофирана кључна питања која треба рјешавати, а то су: инфраструктура на борилиштима и буџет ЕYОФ-а. Рјешења треба да буду понуђена на сљедећем састанку Организационог одбора, који треба да буде одржан до 20. априла.

Било је ријечи и о напретку који је постигнут у претходном периоду, као и о закључцима Координационе комисије Европског олимпијског комитета, чији су представници крајем фебруара посјетили БиХ.

Састанку у Олимпијском комитету БиХ присуствовали су представници градова Источно Сарајево и Сарајево, представници Универзитета у Источном Сарајеву и Сарајеву, те руководство предузећа ЕYОФ 2019.

Повезане вијести:

ПДП