http://pdp.rs.ba/vukovi-zbog-vlade-rs-e-propasti-neke/

Влада РС већ годинама игнорише локалне заједнице у РС. Ако успије у намјери да буде донесен сет најављених закона који иду само на штету грађана, многе општине у РС могу да ставе само кључ у браву – рекао је на данашњој конференцији за новинаре на Палама члан Главног одбора ПДП  и замјеник начелника општине Пале Ненад Вуковић.

Он је рекао да се због Владиног сталног задуживања и приспјелих рата за финансирање тих дугова смањује износ који општине добијају у расподјели ПДВ, због чега праву цијену бјесомучног задуживања на крају преко својих леђа плаћају искључиво грађани РС.

Он је рекао и да је Влада РС прво трајно уништила многа јавна предузећа и установе, а сада предлаже да се тако уништена врате општинама да њима управљају.

-Уништена су комунална предузећа, сад хоће да их врате општинама. Уништили су здравствени систем, хоће да врате домове здравља. Уништили су библиотеке, сад желе да их врате. Измјенама закона о порезу на непокретност хоће да повећају коефицијент за обрачун пореза и да одузму надлежност, а све то ће имати несагледиве посљедице у функционисању општина у РС – каже Вуковић.

Вуковић је рекао да се овом темом бавио и Савез општина и градова РС на посљедњој сједници, 2. априла, и да ће због игнорисања Владе РС и апсурдне ситуације у којој су нашле поједине општине, Савез предложити покретање иницијативе за оснивање фонда солидарности за помоћ општинама у РС.

ПДП ће такође, најавио је Вуковић, убрзо организовати Другу конференцију о локалним заједницама на Јахорини са које ће бити послани конкретни приједлози за побољшање стања у општинама РС.

Вуковић је на конференцији за новинаре упитао како је могуће да су сви велики бизнисмени, попут Миле Радишића, Драгана Вучетића, Драгана Ђурића и Литванаца из „Бирача“ наједном постали недоступни органима у РС. Вуковић је поручио предсједнику РС Милораду Додику и премијерки РС Жељки Цвијановић да је њихова партија десет година на власти и да су зато бесмислене њихове уличарске инсинуације о повезаности опозиције са криминалом у РС.

Повезане вијести: