http://pdp.rs.ba/vucicu-je-9januara-mesto-u-banjaluci/

ЕуроБлиц интервју: Младен Иванић, члан Председништва БиХ

 

Вучићу је 9. јануара мјесто у Бањалуци

Тако члан Предсједништва БиХ Младен Иванић одговара колеги Бакиру Изетбеговићу, који се успротивио најављеном доласку делегације Владе Србије на прославу 9. јануара у Бањалуци. У интервјуу „ЕуроБлицу“, Иванић каже да су Изетбеговићеве изјаве више резултат прошлости него садашњости.

Наставља се једна врста филозофије која је започета подношењем апелације Уставном суду БиХ у вези са даном РС, односно одлуком тог суда. То нас све вуче уназад и више говори о бошњачкој филозофији него о РС. Српска има право да слави свој празник, а њему треба да присуствују премијер и председник Србије, кад год могу. Од тога не треба правити никакав проблем, већ прихватити као нормалну чињеницу, јер ће БиХ тада бити стабилнија.

Да ли је познато када ће Томислав Николић посетити Сарајево?

–       Још не тачно, али мислим да ће то бити до краја марта.

Да ли је БиХ заиста спремна да у јануару поднесе кредибилан захтјев за статус кандидата у ЕУ?

–       Мислим да јесте. Постигнут је договор о механизму координације, ушло се у разговоре о исправљању Споразума о стабилизацији и придруживању, што је био предуслов. Програм реформи такође постоји. Оно што су власти преузеле, изгледа да ће и урадити. Мислим да је главни разлог новац који добијају од ММФ, а не толико жеља за европским интеграцијама. Увјерен сам да ће одговор из Брисела бити позитиван.

У ФБиХ су локације војне имовине већ укњижене на Министарсво одбране БиХ. Има ли шансе да и преспективна војна имовина у РС постане власништво БиХ?

–          Мислим да није реалан договор о имовини. Видеће се да ли су закони које је донела власт у претходном сазиву били довољни да се та имовина књижи, или не. Углавном, ни у СзП и у Савету министара не предвиђамо никакве нове законе и договоре у вези са тим. Претпостављам да ће се МО БиХ трудити да се имовина укњижи, претпостављам да институције РС то неће дозволити, и верујем да ће одлуку донети суд.

Половином 2016. очекује се активирање Акционог плана за чланство у НАТО. Да ли сте за улазак БиХ у Алијансу и да ли је потребно расписати референдум?

–          Мој став је јасан: у НАТО можемо ући кад тамо уђу све земље у региону, дакле и Србија. Ако Србија не уђе, није реално очекивати да било који српски политичар у БиХ буде за НАТО. Према томе, не видим потребу за референдумом, то је празна прича.

Подржавате ли улазак СББ у Савет министара БиХ уместо ДФ?

–          Ми смо задовољни и претходним саставом већине, али то је одлука партнера из ФБиХ – САД и ХДЗ БиХ да се одрекну ДФ и уведу СББ. Немамо ништа против. То су последице политичких прилика унутар Федерације и чињенице да тамошња власт, у којој је био ДФ, није имала већину, па су морали да траже новог партнера. Он их је условио уласком у Савет министара.

Бивши члан ДФ Емир Суљагић тврди са СНСД следећи улази у Савет министара БиХ?

–          Мислим да је он поменуо март. Оно што ја знам, а други не знају, јесте да шансе да СНСД уђе у Савет министара практично не постоје. На почетку сам рекао да ће СзП бити у Савету министара БиХ док сам ја члан Председништва. Свима је јасно да не могу да игноришу моју позицију и утицај.

 

Не оцењујем Бореновића

Да ли сте задовољни првим потезима Бранислава Бореновића као председника ПДП?

– Транзиција је прошла без проблема, очувано је јединство партије. Осећа се нова енергија, надам се да ће то ићи боље. У принципу, немам намеру да оцењујем њихов рад. То ће урадити гласачи на изборима. Надам се да ће добити више гласова.

Повезане вијести: