http://pdp.rs.ba/vlasti-republike-srpske-nemaju-rjesenje-za-banku-srpske/

Најновија ситуација са Банком Српске јасно показује да власти у Републици Српској немају рјешење за пропалу банку.

Привремени управник Банке Српске кога је именовала Агенција за банкарство Републике Српске је изјавио да до 14-ог децембра акционари треба да доставе план активности мјера за отклањање неправилности, а да ће предложити коначно рјешење до 16-ог јануара сљедеће године. Поменута изјава, као и његове изјаве у вези са оцјеном кредитног портфолиа у Банци, (не)довољности капитала, позива акционарима за достављање плана активности, заштити депонената до 50 хиљада КМ, евентуалној продаји банке отвориле су многа питања која желимо да поставимо.

Ако акционари Банке Српске тј. Инвестиционо развојна банка Републике Српске и Гарантни фонд Републике Српске нису били спремни да санирају властиту банку у протекле двије године питамо се зашто би то радили сада? Зашто то нису урадили у протекле двије године и омогућили да Банка постане ослонац развоју привреде и новом запошљавању како је то Предсједник Републике Српске најавио? Да ли је то зато што стварна намјера за стварањем јаке државне банке није ни постојала? Да ли је то зато што су се само жељела прикрити дјела која су рађена преко Балкан Инвестмент банке? Да ли је то зато што се жељело побиједити на изборима, па се народу „мазале“ очи?

Надаље, зар акционари Банке Српске, дакле њени власници нису знали стварно стање у властитој банци већ им то треба рећи њихов привремени управник? Извјештаји екстерног ревизора Банке су потврђивали катастрофално стање у Банци, а власницима Банке то треба да каже привремени управник! Какву поруку оваквим дјеловањем шаље Инвестиционо развојна банка Републике Српске? Ако није знала стварно стање у властитој банци, да ли онда не зна какво је стање и остале имовине којом располаже?

Привремени управник је изјавио да ће посебно инсистирати на процјени квалитета кредитног портфолиа у Банци Српске. Зар се за оцјену квалитета кредитног портфолиа и утврђивање мањка капитала у Банци Српске требало чекати увођење привремене управе? Ако власници Банке Српске нису били у стању да процијене квалитет кредитног портфолиа у Банци зашто Агенција за банкарство Републике Српске то није урадила у протекле двије године и упозорила власнике Банке?

Ми се, такође, питамо зашто привремени управник мора да чека крајњи законски рок да предложи рјешење за Банку Српске? Да ли се разишља да су тамо заробљена средства грађана којима новац треба „одмах“? Да ли се размишља да су у Банци Српске заробљена средства владиних и јавних институција и како ће те институције планирати своје буџете када је неизвјесна наплата њихових потраживања од Банке Српске?

Власти се хвале да су средства до 50 хиљада КМ у Банци Српске осигурана и да ће бити исплаћена. Да ли је јасно да су и то средства грађана која су они плаћали преко високих каматних стопа у банкама и да та средства грађанима нико није поклонио?

Хоћемо да покренемо питање одговорности и за пропаст Банке Српске. Када је пропала Бобар банка Министар финансија Републике Српске и директорица Агенције за банкарсво Републике Српске су изјавили да су кривци за пропаст било које банке управљачки и руководећи органи банке. То онда значи да су у овом случају кривци за пропаст представници државе који су управљали и руководили Банком Српске. Зашто онда Агенција за банкарство Републике Српске и Министар финансија Републике Српске јавно не траже одговорност за пропаст Банке Српске?

На крају желимо да кажемо да одбијање власти Републике Српске да дају изјаве у вези са рјешењем Банке Српске јасно показује да они немају рјешење и да је Банка Српске, нажалост, још један пропали пројекат власти у Републици Српској. Сада је већ потпуно јасно да ће и у овој банци, једнако као и у Бобар банци, остати трајно заробљено на десетине милиона конвертибилних марака државног новца, односно новца грађана Републике Српске.

Повезане вијести:

ПДП

Leave a Comment