http://pdp.rs.ba/vlada-ne-odgovara-za-predstavnistvo-u-izraelu-pdp-poslao-nova-pitanja/

Прошло је тачно 30 дана откако смо Влади Републике Српске поставили питања у вези са представништвом Републике Српске у Израелу. Влада је пробила законски рок да одговори, јер до данас нисмо добили ни слово – нити из Владе, нити појединачно из министарстава којима смо се обратили са конкретним питањима.

Подсјећамо, Клуб посланика ПДП у Народној скупштини РС затражио је од Владе Републике Српске одговоре на сљедећа питања: шта ће урадити поводом информација о афери ”представништво Републике Српске у Израелу”, ко је крив за пљачку и обмањивање јавности Републике Српске, ко ће и када вратити новац у буџет Републике Српске, као и шта ће Министарство унутрашњих послова РС урадити у вези са објављеним наводима.

Министра финансија РС Зорана Тегелтију питали смо колико тачно новца је исплаћено у 2015. и 2016. години, као и у 2017. на име рада представништва Републике Српске у Израелу, као и на чији рачун су исплаћене ове паре, а тражили смо и потврду у вези с тим. Питали смо га има ли гаранцију да је исплаћени новац у протекле двије године искориштен за рад представништва РС у Израелу и да нам достави било какву писану потврду. Тражили смо и одговор на шта су конкретно утрошена ова средства, да нам поброји појединачно по ставкама, као и колики је остварени промет Републике Српске са Израелом у протекле двије године.

Министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача питали смо шта ће МУП Републике Српске да уради у вези са тврдњама израелског Министарства спољних послова о постојању представништвa Републике Српске у Израелу, када ће провјерити на чији рачун су у протекле двије године лијегале паре из буџета Републике Српске намијењене представништву у Израелу, хоће ли и када МУП РС провјерити наводе у вези са овим случајем и када ће јавност Републике Српске бити информисана о корацима из МУП РС.

Влада Републике Српске и њени министри ћуте, иако су обавезни да одговоре. Јавност треба да зна да одговоре тражимо и даље. У међувремену, листи већ посланих питања придружујемо и нова – тражимо да нам се достави тачан износ свих примања, појединачно, које Арие Ливне, осим по основу рада мистериозног представништва у Јерусалиму, остварује из буџета по основу савјетничког рада у Кабинету предсједника Републике Српске, као и рада у Сенату РС.

Клуб посланика ПДП у НСРС затражио је одговор и од Министарства управе и локалне самоуправе РС у вези са изградњом стамбено-пословног комплекса у Улици Гавре Вучковића 2 у Бањалуци, и којем се налази Јеврејски културни центар. Питали смо колики износ је уплаћен за накнаду и ренту, ко је инвеститор, које величине је објекат, са тачном квадратуром у којем се налази Јеврејски културни центар, те ко је власник хотела и пословних простора у том објекту.

Повезане вијести:

ПДП РС