http://pdp.rs.ba/velichanstveni-i-dostojanstveni-skup/

На протесту Савеза за промјене у парку „Младен Стојановић“ у Бањалуци окупило се око 15.000 људи. Величанствени скуп протекао је без инцидената, а Савез за промјене је пред окупљеним грађанима изнио јасне захтјеве власти Републике Српске.

Кад је протест у парку завршио, лидери су позвали окупљене грађане да кратком, симболичном шетњом у супротном смјеру од зграде Владе Републике Српске окрену леђа власти и на достојанствен начин испрате до аутобуса све који су дошли из других градова да подрже скуп.

avaz2

avaz

Упркос најавама које су претходиле одржавању протеста Савеза за промјене у Бањалуци и најава доласка екстремиста у Бањалуку, нереда и напада на институције, скуп опозиције и грађана протекао је без најмањег инцидента. Окупљени грађани предвођени лидерима странака опозиције на крају су заиграли коло и показали да демократија и даље живи међу Србима, без обзира на то каква била власт.

160514066.1_xl

Лидери странака Савеза за промјене поручили су да је протест у Бањалуци почетак борбе за ослобађање Републике Српске од тајкуна, криминала и корупције и борба за праведну Републику.

Лидер СДС Младен Босић прочитао је захтјеве у којима се тражи:

  • Пријевремени предсједнички и парламентарни избори у РС заједно са локалним
  • Формирање прелазне владе националног спаса која ће спремити и спровести те изборе
  • Приоритетна исплата борачког додатка, инвалиднина, дјечјег додатка и подстицаја за пољопривреду
  • Стављање ван снаге одлуке о поскупљењу електричне енергије, концесија и распродаје природног богатства
  • Расвјетљавање политичких убистава
  • Принудна управа у РТРС-у док се не обезбједи објективно информисањеprotesti6

Лидер ПДП Бранислав Бореновић поручио је да су окупљени у парку побиједили режим и то нико не може демантовати.

„Доље Влада Републике Српске!… Хоћу да вас чујем!“, позивао је Бореновић окупљене, уз огромне овације…

BORENOVIC KLIKS

Бореновић је послије скупа рекао да је скуп успјешан, поготово због медијске хајке из Србије, али и Републике Српске и да је број окупљених грађана доказао је да је Милораду Додику у политичком смислу дошао крај.

Почасни предсједник ПДП и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да је скуп у парку „Младен Стојановић“ побједа и да је ово тек почетак, те да ће их сљедећи пут бити више јер страха више нема.

„Овдје смо из ината, јер када нас је назвао издајицама прорадио је инат. Република Српска је сигурна и у Сарајеву ћемо је бранити на најбољи начин и нећемо дозволити било шта на њену штету“, поручио је Иванић.

protesti5

Лидер СДС Младен Босић поручио је да Жељка Цвијановић није хтјела да чује мале људе, а Милорад Додик људе који у парку штрајкују.

„Не могу да одолим: Миле лопове!“, повикао је Босић, а у скандирању су га подржали сви окупљени у парку.

protesti8

Лидер НДП Драган Чавић рекао је да у Бањалуци имају два скупа – један на тргу слободе, у парку, други на тргу поданика. Чавић који је најављен као будући градоначелник Бањалуке и најавио нови скуп у року од мјесец дана уколико не врате цијену струје.

Лидер радикала Миланко Михајлица поручио је да је митинг власти пропао и да им није помогла ни Додикова пјесма, те да је скуп у парку почетак њиховог краја. Лидер Напредне Српске Адам Шукало рекао је да је ова власт прије 10 година обећала да ће бити боље, али да 11. годину неће дочекати.

Грађанима који су у Бањалуку стигли из свих дијелова Републике Српске, обратили су се демобилисани борци, пољопривредници, дјеца погинулих бораца.

protesti7

Окупљенима у парку обратио се и син убијеног Милана Вукелића, који је живот изгубио у Бањалуци прије девет година, а за чију смрт још нико није одговарао.

Мирослав Вукелић, син убијеног Милана Вукелића упитао је власт ко је убио његовог оца. „Убијен је човјек који је указивао на криминал, а убице слободно шетају градом“, поручио је Вукелић.

Борац Илиџанске бригаде Горан Шеховац набројао је неке од погинулих субораца питајући се јесу ли они издајници. Упитао је предсједника Српске како је могуће да се борци из немају гдје лијечити и да морају ићи у болницу на Кошеву у федералном Сарајеву.

Скуп је завршио величанственом колоном, а на крају колоне лидер ПДП Бранислав Бореновић и начелник Управе полиције у МУП РС Драган Јевђенић међусобно су захвалили за одличну организацију и обезбјеђење протеста.

Cia2xh8XEAEIAe7