http://pdp.rs.ba/usvojen-pravilnik-o-snizavanu-cijene-lijekova/

„Правилник доводи БиХ на тржиште лијекова, и врло је битно било да се донесе и видјећемо ефекте послије годину. Процјене су да ће бити уштеде око десетак процената што је на тржишту у новцу око 50 милиона

навео је директор Агенције за лијекове БиХ Александар Золак

Стручно вијеће Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ на данашњој сједници усвојило је измијењен правилник којим се уређује начин формирања максималне велепродајне цијене лијекова за бх. тржиште.

Директор Агенције за лијекове Александар Золак рекао је да је коефицијент један те да је било још неких мањих измјена, али оне неће битно утјецати на ефекте Правилника.

Како је речено након састанка, цијене лијекова ће бити од марта јефтиније.

Законом о лијековима и медицинским средствима БиХ треба дати мишљење о Правилнику о начину контроле и висине цијена лијекова у нашој земљи.

То је био и разлог због којег је министар цивилних послова Адил Османовић сазвао сједницу Стручног вијећа Агенције за лијекове са једном тачком дневног реда, а то је да Стручно вијеће коначно да мишљење о Правилнику.

Министар Османовић је рекао да очекује да ће у наредних десет дана БиХ имати усвојен правилник о цијени лијекова.

„Успјели смо консензусом усвојити правилник и он даље иде у процедуру према Савјету министара БиХ. Дакле, иде на мишљење Министарства финансија и трезора у СМ БиХ и Канцеларији за законодавство. Очекујем да ће у наредних десет дана Савјет министара БиХ бити у капацитету да усвоји правилник“, рекао је Османовић.

Истакао је како БиХ до сада уопште није имала тај правилник те да је предност што ће се након усвајања редовно моћи пратити анализа цијена лијекова на тржишту БиХ.

„Циљ је да БиХ добије јефтиније лијекове него до сада и да се цијене ускладе са цијенама из сусједних земаља. Наравно, циљ је и да изједначимо цијене лијекова у ентитетима и кантонима у БиХ“, казао је Османовић.

„Ми смо имали и неколико састанака са Свјетском банком која инсистира на овом правилнику тако да вјерујем како ће Савјет министара БиХ једногласно усвојити овај правилник. Не видим да би требало доћи до било каквих блокада“, закључио је Османовић.

Повезане вијести:

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно