http://pdp.rs.ba/upucena-interpelacija-o-upravljanju-u-javnim-preduzecima/

Посланици Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић /НДП/, Наде Планинчевић /СДС/ и Мирослав Брчкало /ПДП/ упутили су данас Влади Српске интерпелацију о разматрању политике управљања јавним предузећима у Српској.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало каже да опозиција користи уставне и пословничке могућности да посредством интерпелација разговарају о животним темама.

„Ово је трећа интерпелација која ће бити упућена и народним посланицима. Ријеч је о обимном документу у коме је Влади Српске постављено 12 питања са озбиљним образложењима“, рекао је Чавић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да намјера опозиције да тражи одговоре од Владе Српске посредством интерпелације произилази из Програма о раду Владе из 2014. године када је премијер Српске Жељка Цвијановић информисала јавност и народне посланике шта су циљеви.

„Међу циљевима је била и реформа јавних предузећа, односно ефикасно успостављање јавних предузећа како би се остварила значајна добит за привреду Републике Српске. Нажалост, ово је само пуста жеља коју демантују бројни извјештаји објављени на сајту Бањалучке берзе, али и извјештаји Владе“, додао је Чавић.

Он сматра да су четири јавна предузећа испунила услове за стечајни поступак – „Жељезнице Републике Српске“, „Поште Српске“, Олимпијски центар „Јахорина“ и „Робне резерве“, које су већ у стечају.

„Сва јавна предузећа су у посљедње двије године имала енормна повећања броја запослених, уз раст губитака, неизмирених обавеза за запослене раднике по основу пореза и доприноса, те према банкама“, тврди Чавић и наводи да је „Електропривреда Републике Српске“ повећавала обавезе за 270 милиона КМ.

Чавић је поновио да ће, уколико буде настављено непоштивање скупштинског Пословника о раду, Устава и закона, НДП у договору са коалиционким партнерима користити све облике ванпарламентарне борбе.

Он је поновио да ће у наредних 10 дана поднијети кривичне пријаве против одговорних лица која су спријечила објављивање у Службеном гласнику одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, иако га од тога, како тврди, одговарају поједине западне дипломате, не прецизиравши које.

На питање како коментарише чињеницу да Савјет министара БиХ никада није прописао обавезу Радио-телевизији Републике Српске /РТРС/ да уступи своју опрему, Чавић је рекао да не може коментарисати нешто што није чуо и видио, али да је што се њега тиче РТРС „најцрња медијска кућа“.

Планинчевић сматра да Влада Српске не показује добру вољу да се на институциноналан начин прекине са, како каже, пљачком јавних предузећа у Српској.

„Јавна предузећа би требало да буду носиоци развоја и послују позитивно, те на тај начин дају допринос пуњење буџета Српске“, рекао је Планинчевић.

Опозиционе партије су раније предале интерпелације о стању у здравственом и пензионом систему те о економској политици Владе Српске, а рок за Владин одговор је 60 дана.

Интерпелација за разматрање политике управљања јавним предузећима у Републици Српској

Повезане вијести:

ПДП РС