http://pdp.rs.ba/ugovor-sa-islamskom-zajednitsom-moraj/

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је вечерас да уговор Босне и Херцеговине с Исламском заједницом у БиХ неће бити одобрен док се с њим не усагласе и друге вјерске заједнице у БиХ, јер све морају да имају исту позицију.

„Не може ниједна од њих бити привилегована, јер то друге неће дозволити“, прецизирао је Иванић.

Подсјетивши да БиХ већ има уговор о регулисању одређених права с Католичком и Српском православном црквом, Иванић је рекао да су оба та уговора прошла усаглашавања и једне и друге вјерске заједнице, те да ће се тражити и став Српске православне цркве и Католичке цркве и о уговору између БиХ и Исламске заједнице у БиХ.

Наводећи да не зна садржај Приједлога основног уговора између БиХ и Исламске заједнице у БиХ, који је 29. септембра с измјенама, усвојен на сједници Савјета министара БиХ, Иванић је у изјави новинарима у Бањалуци  изразио увјеравање да ће права ове три религијске заједнице у БиХ бити идентична.

„Ако има нешто што нарушава равноправност, нити остале вјерске заједнице, нити ћу ја то дозволити“, категоричан је Иванић.

На најаве представника СНСД-а да ће се, током октобра на сједници Народне скупштине РС наћи информација о „штетном“ дјеловању представника РС у органима БиХ, Иванић је рекао да у тим тврдњама има доста неаргументованих ставова и манипулација као што су биле тврдње СНСД-а да су представници РС-а у Савјету министара БиХ прихватили „штетан уговор БиХ с Исламском заједницом“.

„Ако неко хоће да оцјењује туђи рад, онда мора бити спреман да се оцјењује и њихов. Мислим да би права тема била – користи и штете Републици Српској од дјеловања СНСД-а и Савеза за промјене. И тада ће се у равноправној расправи видјети ко прави већу штету“, додао је.

Иванић је рекао и да се он таквих најављених расправа не боји, чак напротив, али и да је извјесно да су оптужбе СНСД-а скретање пажње с тешке економске ситуације у РС.