http://pdp.rs.ba/u-prijedoru-potpisana-deklaratsija-o-m/

На иницијативу Савјета младих Партије демократског прогреса у Приједору је обиљежен и озваничен Међународни дан мира. Кандидат Савеза за промјене за градоначелника Приједора Душан Берић потписао је са представницима организација младих партија које чине СЗП декларацију о миру, толеранцији и суживоту. Овим документом се обавезују сви потписници да ће, након избра али и убудуће, дјеловати у складу са принципима мира, толеранције, људских права као и владавине права и закона.

“Декларација промовише владавину закона у државним и приватним институцијама, рад на ефикасном и дуготрајном миру и безбједности у Приједору и сарадњу са свим установама, локалним заједницама, регијама и владама, што је по нама добра иницијатива младих поводом Дана мира”, рекао је Берић новинарима након састанка.

Он је навео да ће, уколико буде изабран за градоначелника Приједора, сваки пут подржати сличне иницијативе младих које доприносе изградњи мира и бољитку локалне заједнице.

“Овдје мислим и на равноправну подршку омладинским организацијама, било да је ријеч о аполитичким или политичким организацијама, што значи да ћу предложити да се буџетским средствима финансирају или једни или други”, додао је Берић

Он каже да, уколико побиједи на изборима, неће водити “ускостраначку политику”, што је једини прави начин за припремање омладине за долазак на власт.

Предсјендик С.М. ПДП Приједор Алекса Вучен је подсјетио како је мир у БиХ, Републици Српској па тако и у Приједору често подразумијевана ствар, која се узима олако и без претјеране обавезе.

„Сама чињеница да имамо Оквирни споразум о миру, то јест Дејтонски споразум као темељ на ком се заснива Устав БиХ нам довољно говори колико је мир крхка ствар, која веома лако може да нестане. Стога на миру треба да радимо, да га градимо и чувамо, те да се трудимо да га ојачамо. Томе и служи ова Декларација и ја се надам да ће генрације које долазе да препознају значај мира те да ће радити на њему“ додао је Вучен.

Јован Диткун, кандидат ПДП-а на локалним изборима за одборника у Скупштини града Приједора је изјавио како су позвали представнике свих странака да им се придруже у обиљежавању 21. септембара као Свјетскг дана мира.

„Мени је жао што су одбили да се одазову. Странке које чине Савез за промјене као и господин Берић су позив прихватили. Мени је драго да смо успјели да се обавежемо Декларацијом да ћемо радити на очувању моралних и политичких принципа који јачају и чувају мир у нашем граду“ рекао је Диткун

Текст Декларације можете прочитати овдје.

Повезане вијести:

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно