http://pdp.rs.ba/u-normalnoj-zemli-premijer-bi-podnio-o/

Предсједник Партије демократског прогреса Младен Иванић изјавио је данас да не очекује никакву промјену парламентарне већине на нивоу Босне и Херцеговине те да су сви такви покушаји узалудни.

„Остаје иста парламентарна већина, а то је било више него јасно након разговора представника СДС-а и ДФ-а, чији су представници рекли да остају у већини, а из СДС-а навели да им је неприхватљив СНСД и СББ“, увјерава Иванић истичући да мисли да је скупштинска већина стабилна бар за наредни период.

Коментаришући резултате форензичког вјештачења аудио-снимка Жељке Цвијановић о „куповини посланика у РС“, рекао је да би у свакој „нормалној“ земљи након тога сваки „нормалан политичар“ поднио оставку, али не вјерује да ће то урадити Цвијановићева, „што довољно говори о моралности“.

Каже да ће Цвијановић остати на премијерској функцији „све док то њен шеф буде желио“.

Иванић је рекао да је „пријатно“ изненађен да је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против ратног команданта Армије БиХ у Сребреници Насера Орића, али и нагласио да сада остаје да се види да ли ће оптужница бити потврђена те да се види даљи поступак и резултат.

„Ово јесте охрабрење да је један озбиљан бошњачки војни лидер оптужен за ратне злочине. Питање је да ли је то резултат свеопште приче о правосуђу, притисака међународних институција и приче о референдуму у РС, наших ставова из институција БиХ који годинама не прихватамо извјештаје Суда и Тужилаштва“, рекао је Иванић.

Коментаришући оцјену Дениса Звиздића, предсједавајућег Савјета министара Босне и Херцеговине, да би БиХ могла крајем ове или почетком наредне године поднијети апликацију за чланство, а добити кандидатски статус 2017. године, Иванић је рекао да се знају услови, а то је завршити реформе које су договорене.

Додао је да, ако су тачне изјаве да је договорен механизам координације, онда је могуће предати апликацију у наредној години, а за позитиван одговор ЕУ очекује се рјешење питања „Сејдић и Финци“, које зависи од партија у ФБиХ.

Иванић је на прес-конференцији у Бањалуци рекао да нису тачне тврдње власти у РС, да странке Савеза за промјене на нивоу БиХ не уважавају интересе РС, истичући као примјер то да је на бечком самиту одобрен пројект изградње моста на Сави код Градишке, што је успјело Савезу за промјену релативно брзо, а СНСД-у реализација тог пројекта годинама није полазила за руком.

Изразио је задовољство што је као један од приоритета увршена и пруга Сарајево – Београд преко Зворника, што је и у интересу РС.

Иванић је данас у Бањалуци рисуствовао састанку у сједишту ПДП-а, гдје је с руководством општинских одбора разговарао о припремама за локалне изборе 2016. године.

Повезане вијести: