http://pdp.rs.ba/tsrnadak/

Министар вањских послова Босне и Херцеговине и потпредсједник Партије демократског прогреса Игор Црнадак 18. и 19. јула борави у званичној посјети Канади.

Црнадак одао почаст жртвама терористичког напада у Ници

Првог дана посјете, прије почетка званичног програма, министар Црнадак је у просторијама Амбасаде Републике Француске у Отави, заједно са канадским премијером Јустином Трудеауом и министром вањских послова Степханеом Дионом, одао почаст жртвама терористичког напада у Ници.

Том приликом, министар Црнадак је изразио саучешће амбасадору Француске у Канади Ницоласу Чапуису, те се уписао у Књигу жалости Амбасаде, уз поруку да су народи БиХ уз француски народ у овом тешком тренутку и да БиХ наставља активности у оквиру заједничке међународне борбе против тероризма.

Након завршетка церемоније у француској амбасади, министар је имао кратак сусрет са премијером Трудеауом, током којег је премијер Канаде пожелио добродошлицу делегацији БиХ, те изразио наду да ће разговори који предстоје имати позитивне ефекте на односе двију земаља, саопштено је из Уреда за односе с јавношћу МВП-а БиХ.

Сарадња Кубе и Босне и Херцеговине

Прије посјете Канаади, министар иностраних послова БиХ је био у званичној посјети Куби. У разговору са замјеником предсједника Савјета министара Кубе Рикардом Кабрисасом Руизом истакао је опредијељеност БиХ за продубљивање сарадње између двије земље на билатералном и мултилатералном плану, с акцентом на привредну сарадњу и сарадњу у области здравствене заштите.

Руиз, који је и замјеник предсједника Државног савјета и министар економије, те по функцији замјеник актуелног шефа државе Раула Кастра, увјерио је Црнатка да разговори које је обавио са представницима званичне Хаване, представљају подстрек и добру основу за успостављање интензивне, обострано корисне сарадње између двије земље.

Црнадак је другог дана званичне посјете Куби разговарао и са челником Одсјека за међународне односе Централног комитета Комунистичке партије Кубе Хосе Рамоном Балагуер Кабрером, као и замјеником министра туризма Мајром Алварез Гарсија, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

У оквиру церемонијалног дијела посјете, Црнадак је у друштву највиших кубанских званичника положио вијенац на споменик Хосе Мартија, истакнутог кубанског револуционара с краја 19. вијека и оснивача Кубанске револуционарне партије, наводи се у саопштењу.

 

ПДП БЛ