http://pdp.rs.ba/tsrnadak-zatrazhio-podrshku-polske-na-ev/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је данас током сусрета са пољским шефом дипломатије Витолдом Вашчиковским да БиХ улаже велике напоре у наставак реформских процеса и затражио подршку Пољске даљем напредовању БиХ након подношења захтјева за чланство у ЕУ.

Црнадак је нагласио да европске интеграције имају апсолутну подршку грађана у БиХ, те да је о европској будућности постигнут широки консензус, како у Републици Српској и Федерацији БиХ, тако и међу сва три конститутивна народа. Он је затражио да се БиХ омогући што брже прихватање апликације да би што прије почео рад на упитницима ЕУ и додатно мобилисале политичке снаге и институције у БиХ на европском путу, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је током сусрета у Варшави упознао Вашчиковског о спољнополитичким приоритетима БиХ и захвалио за сталну подршку коју Пољска билатерално, али и као чланица Вишеградске групе пружа БиХ на њеном путу ка чланству у ЕУ. Када је ријеч о билатералним односима, Црнадак је оцијенио да спољнотрговинска размјена између БиХ и Пољске није на задовољавајућем нивоу, те да је потребно уложити додатне напоре за напредак, за шта постоји знатан простор. Он је указао на потребу окончања процедуре за закључивање споразума о економској сарадњи БиХ и Пољске који је у фази усаглашавања и неколико других споразума из различитих области, поздравивши постојећи правни оквир за сарадњу двије земље.

Црнадак и Вашчиковски поздравили су веома добре политичке односе и билатералну сарадњу БиХ и Пољске између којих нема отворених питања. Разговарано је и о наставку парламентарне сарадње БиХ и Пољске, билатералним консултацијама два министарства иностраних послова, подршци кандидатурама за позиције у међународним организацијама и тијелима, мигрантској кризи, борби против тероризма и другим питањима.

Црнадак ће се данас, првог дана дводневне радне посјете Пољској, састати са предсједником пољског Сената Станиславом Карчевским, замјеником маршала /предсједника/ Сејма Пољске, односно доњег дома пољског парламента Ришардом Терлецким и предсједником Пољско-балканске коморе Андржејом Зарајчиком. Предвиђено је да министар иностраних послова БиХ одржи предавање у Пољском институту за спољне послове о теми „Европске интеграције БиХ након предаје захтјева за чланство у ЕУ“.

Црнадак ће у Пољском институту за спољне послове одржати предавање о спољнополитичким приоритетима и активностима БиХ са фокусом на европске интеграције. Предвиђено је да Црнадак вечерас разговара са почасним конзулом БиХ у Познану Јацеком Гинтером Шљаским, а за сутра је предвиђен сусрет са државним секретаром у кабинету предсједника Пољске Кшоштоф Шчерским.

Повезане вијести: