http://pdp.rs.ba/tsrnadak-zainteresovanost-za-dale-jach/

Сарајево – Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак данас је у Риму, током сусрета са министром спољних послова и међународне сарадње Италије Паолом Ђентилонијем, истакао заинтересованост БиХ за даље јачање привредне сарадње са Италијом, поводом позитивних резултата трговинске размјене.

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да су Црнадак и Ђентилони оцијенили да су односи БиХ и Италије врло пријатељски и неоптерећени отвореним питањима, те изразили спремност за њихово даље унапређење, уз интензивирање билатералних контаката.

Црнадак је навео да се Италија према обиму укупне спољнотрговинске размјене БиХ налази на другом мјесту са укупно оствареном размјеном у 2015. години вриједном 1,5 милијарди евра.

Он је оцијенио да добар пут за унапређење економских односа двије земље представља и организовање различитих облика сусрета привредника и инвеститора и представника привредних комора, те подсјетио на одржавање Седмог Сарајево бизнис форума, упутивши позив италијанским инвеститорима да се упознају о могућностима за инвестирање у БиХ.

Посебна тема разговора биле су европске интеграције БиХ, а Црнадак је истакао да БиХ изузетно цијени досадашњу подршку и помоћ коју је Италија пружила, те затражио подршку и залагање Италије унутар ЕУ за прихватање апликације БиХ за чланство у ЕУ, уз оћену да ће то дати нови замах у процесу европских интеграција БиХ.

Током сусрета је разговарано и о регионалним односима и сарадњи, посебно предсједавању БиХ Централноевропском иницијативом /ЦЕИ/ у овој години, самиту лидера процеса Брдо-Бриони и активностима у оквиру Берлинског процеса.

Било је ријечи и о мигрантској кризи, борби против тероризма и другим актуелним питањима.

Италијански министар је на крају разговора нагласио да ће се одазвати позиву Црнатка и 16. јуна учествовати у раду Конференције министара иностраних послова ЦЕИ, која ће бити одржана у Бањалуци.

Црнадак је, у оквиру радне посјете Италији, одржао предавање у Италијанском друштву за међународне организације о теми „Пут БиХ у Европску унију“.

Прије предавања, Црнадак се састао са предсједником СИОИ-а Франком Фратинијем, бившим министром иностраних послова Италије и доскорашњим потпредсједником Европске комисије, те са предсједником Одбора за међународне послове Сената парламента Италије Пијером Фердинандом Касинијем.

Црнадак ће сутра посјетити сједиште Секретаријата ЦЕИ у Трсту, те се састати са градоначелником Трста Робертом Косолинијем.

Повезане вијести: