http://pdp.rs.ba/tsrnadak-za-novosti-britanija-unos/

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак говорио је за „Новости“ о могућим негативним посљедицама резолуције Уједињеног Краљевства: Било би много боље да смо одали пошту свим жртвама. Није добро одлагање посете Николића

БРИТАНСКА резолуција о Сребреници је до те мере неприхватљива за Србе у БиХ да је потпуно јасно да би њено усвајање донело нове и продубило старе поделе. Из реакција свих српских политичара очито је да се тај документ доживљава као антисрпски и бесмислено је даље инсистирати на њему по сваку цену.

Ово у интервјуу за „Новости“ каже Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ, који сматра да је много бољи ефекат био да су Британци претходно обавили неопходне разговоре у БиХ чиме би се сигурно дошло до бољег текста.

* Колико овакве резолуције могу допринети помирењу у БиХ?

– Овако пристрасне и осуђујуће резолуције заправо увек доносе нестабилност, јер чине да се неко осети угроженим, рефлексно реагује бранећи се, то проузрокује следећу реакцију и тако унедоглед. Мислим да би било боље да смо једноставно, без политизације, одали почаст свим недужним жртвама, а након тога наставили са реформама, са поправљањем социјално-економског стања и у РС и у Федерацији БиХ.

* Да ли ће до седнице Савета безбедности Уједињених нација, БиХ имати било какав заједнички став о британској или руској резолуцији?

– Председништво БиХ не може да постигне договор о резолуцији и зато БиХ нема јединствен став. Управо због тога МИП је упутио инструкцију да наша мисија при УН не може учествовати у расправама око резолуције, јер не постоји став који би заступали. БиХ ће до самог краја бити без званичног става, али мислим да ће, после изнетих ставова појединих чланова Председништва, Савет безбедности имати јасну слику о томе какво је политичко расположење око резолуције у БиХ.

* Односи Србије и БиХ су једно време били у успону. Да ли су они поново нарушени након Изетбеговићевог „минирања“ посете председника Николића Сарајеву?

– Мислим да до одлагања посете председника Николића није требало да дође. Није добро да једна особа, а посебно неко с тако тешким контроверзама као Насер Орић, успори или чак заустави успон односа између ове две земље.

* Да ли то значи да је Бошњацима у БиХ Орић битнији од помирења у региону?

– Помирење у региону, окретање снажнијој трговинској и економској сарадњи, заједничка борба против незапослености и тежња бољем животу свих људи који овде живе, треба да буду у центру пажње. Ниједан појединац и ниједан дневнополитички циљ не сме бити изнад тога.

* Када се може очекивати одржавање заједничке седнице Владе Србије и Савета министара БиХ?

– Одржавање заједничких седница је добра и корисна пракса, која убрзава сарадњу. Ова идеја је била тема и када је премијер Вучић био у Сарајеву и када сам ја био у Београду са колегом Дачићем, али је сада тешко рећи да ли ће и када доћи до њене реализације.

НЕКА СЕ НЕ ЉУТЕ ЗБОГ КОСОВА * Многи су вам замерили што сте одмах по ступању на дужност изјавили да БиХ неће признати Косово… – Око те изјаве не би требало да буде љутње, јер се ради о раније утврђеном ставу БиХ, који се није променио и нема назнака да ће се променити. Противљење БиХ признању Косова јасно је изражено од стране институција у Републици Српској, као и од стране опозиције, што говори да се овај став не би променио ни у случају промене власти у РС.

Аутор: Александар МАЦАНОВИЋ

Извор: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:555898-Crnadak-Britanija-unosi-nove-podele

Повезане вијести: