http://pdp.rs.ba/tsrnadak-za-bn-pdp-ne-e-snsd-izvlachiti-i/

Министар иностраних послова БиХ и потпредсједник ПДП Игор Црнадак оштро је порекао све спекулације на тему наводног иступања ПДП-а из Савеза за промјене и приклањања СНСД-у.

Савез за промјене остаје јединствен, каже Црнадак и додаје да је њихов став да на локалне изборе иду заједно.

“ПДП жели чисте односе, желимо да направимо договор што је прије могуће, да представимо јединствен, цјеловит и снажан Савез за промјене. Што се тиче прича да ће ПДП бити најслабија карика која ће се одвојити и направити власт са СНСД-ом и на тај начин њих извући из блата – то је једна потпуна бесмислица у коју и они који је највише понављају не вјерују.”

То се никад неће десити, био је категоричан Црнадак у синоћњој емисији „Пулс“ БН ТВ.

https://www.youtube.com/watch?v=eDTVvcyYM8M

Дан Републике најспектакуларнији до сада

Говорећи о прослави Дана Републике Српске Црнадак је рекао да никоме не треба да смета најављени долазак чланова Владе Србије на обиљежавање Дана Српске.

Он је истакао да је Одлука Уставног суда о Дану Републике једна од најбесмисленијих одлука и додао да ће прослава бити 9. јануара 2016. и да ће тај празник наставити и даље да се обиљежава у Републици Српској тог датума.

Прослава Дана Републике Српске 9. јануара ће бити најспектакуларнија прослава до сада, рекао је Игор Црнадак. То је дан који је посвећен Републици Српској и ономе што она представља људима који овдје живе, па је одлука Уставног Суда БиХ према којој је Републици Српској забрањено да слави дан свог оснивања, према његовим ријечима, крајње бесмислена.

“Ја мислим да ћемо имати највећу, најмасовнију и најспектакуларнију прославу Дана Републике Српске до сада. То вам говорим зато што је одлука Уставног Суда БиХ око 9. јануара једна од најбесмисленијих ствари што сам ја у политици БиХ видио за 16 година. То је потпуно погрешна одлука”, навео је министар.

Коментаришући изјаву предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића који је рекао да долазак чланова Владе Србије на прославу Дана Српске 9. јануара 2016. није добра одлука, Црнадак каже:

“Та одлука још није достављена, није практично на снази, нисмо је видјели нити шта у њој до краја пише и зато не видим разлог да се реагује што ће наши сународници и пријатељи из Владе Србије доћи на то обиљежавање. Тај празник није до сада и неће ни у будуће никог угрожавати нити стварати амбијент који ће бити против било кога”, јасан је Црнадак.

Нема тајног плана за рушење Српске

Не постоји никакав “тајни план” за рушење власти у Републици Српској, постоји јавни, каже Црнадак и додаје:

“Та прича има све мање упоришта, све мање је прихватљива у народу. Очигледно је да ће они с тим наставити, али ја сам убијеђен да је то концепт који мора да пропадне”.

Дипломатска офанзива на путу ка ЕУ

Црнадак је рекао да ће Министарство спољних послова БиХ и у наредној години проводити праву дипломатску офанзиву у смислу да пут БиХ ка ЕУ буде што бржи. Он није прецизирао да ли ће апликација за чланство бити поднесена 16. јануара сљедеће године.

“Ми требамо бити реални и свјесни да међу земљама чланицама ЕУ има оних које су наклоњије и оне које су маје наклоњене нашем бржем путу, ја очекујем да ћемо то урадити на почетку наредне године, а кад тачано видјећемо”, рекао је Црнадак.

Механизам координације

Питање механизма координације је осјетљиво питање, каже Црнадак. Приликом утврђивања механизма координације неће бити урађено ништа супротно уставно-правној позицији Републике Српске, њеним надлежностима и интересима, рекао је министар спољних послова БиХ Игор Црнадак гостујући у емисији “Пулс” БН ТВ.

Повезане вијести: