http://pdp.rs.ba/tsrnadak-za-blesak-bih-je-kochnitsa-sama-s/

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак након састанка с предсједником Европског парламента Мартином Шулцем у интервјуу за Bljesak.info говорио је о обећањима Европској унији, заустављању БиХ на путу реформи, те о тежини посла да се БиХ представи у најбољем свјетлу.

Говорио је и о реторици и политичком сукобљавању због избора представника БиХ у амбасадама и конзулатима, тврдећи како је тога било и како ће тога бити.

Bljesak.info: Били сте с предсједником Европског парламента, који је након састанка изјавио да је врло задовољан. Шта сте обећали Шулцу и може ли БиХ испунити све што обећава ЕУ?

ЦРНАДАК: Мислим да је БиХ највећа опасност сама себи и у том смислу смо добили поруку од предсједника ЕУ парламента да ће се наш напредак мјерити искључиво кроз оно што ћемо ми урадити… Мислим да је врло важно што је господин Шулц био у Сарајеву јер се ради о главном ауторитету када је у питању законодавна власт Европске уније. Била је то добра прилика да му пренесем да ми чинимо све да се вратимо на политичку атмосферу од прије мјесец дана и покушамо заиста покренути реформе у БиХ. Није било неких спектакуларних обећања, био је један отворен разговор гдје је јасно исказана подршка БиХ, овом новом приступу који је за нас једна велика шанса. Али исто тако, наглашено је да ако ми не урадимо свој дио посла, то ће бити још само једна пропуштена шанса за БиХ.

Bljesak.info: Рекли сте да се требамо вратити на политички колосијек од прије мјесец дана. Што се то догодило у мјесец дана што је уназадило БиХ?

ЦРНАДАК: Догодила се резолуција УН-а о Сребреници, која је унијела бројне тензије у политички живот у БиХ. Догодило се хапшење Насера Орића. Рефлексија је била отказивање посјете србијанског предсједника Томислава Николића БиХ, Догодило се такође отказивање посјете секретара Хана (Јоханес, секретар за проширење ЕУ, оп.а.) због немогућности да се постигне договор око иницијалне програмске реформе. Касније се ево догодила и одлука о и референдуму у Републици Српској. Догодио се напад на србијанског премијера Александра Вучича у Сребреници . То је један читав сет ствари који нас је скренуо с колосијека. Али, понављам, мислим да ћемо бити у стању вратити се на добру атмосферу. Ако тому нешто иде у прилог онда је то најављена посјета Предсједништва БиХ Србији и генерално једна општа намјера да се смирује ситуација с обе стране.

Bljesak.info: На самиту Брдо код Крања потврђено је да је регија Балкана приоритет Европској унији. Како БиХ може придонијети томе да се регија приближи ЕУ. Је ли БиХ кочница ове регије? Сами сте рекли да направимо неколико корака напријед, па се на брзину вратимо назад.

ЦРНАДАК: Није БиХ кочница за регију, БиХ је кочница сама себи с оваквим радом. Наиме, свака земља индивидуално приступа европским интеграцијама, и нема ту некога повлачења за собом нити негативног ефекта на неку другу земљу. Свака је земља у том смислу самостална. Наравно да је добро имати подршку неких земаља и неке ствари радити заједно. Али, у овом случају, мислим да је БиХ највећа опасност сама себи и у том смислу смо добили поруку од предсједника ЕУ парламента да ће се наш напредак мјерити искључиво кроз оно што ћемо ми урадити, а прве ствари које нас чекају су иницијални програм реформи и механизам координације.

Bljesak.info: Је ли Вама као министру иностраних послова тешко људима у свијету показати право лице БиХ? Је ли тешко БиХ представити у позитивном свјетлу?

ЦРНАДАК: Није лако БиХ представљати јер има широк спектар стремљења, жеља и страхова унутар БиХ и у односу ентитета и у односу конститутивних народа. Међутим, када имате консензус око европске будућности и стратешког циља, а то је пуноправно чланство у ЕУ, око потребе да унаприједимо живот свих људи, онда позитивну причу није тешко ширити. Ми смо имали једну дипломатску офанзиву управо промовишући нови европски приступ и очекујем да након позитивних резултата с иницијалним програмом реформи и програмом координације урадимо и један други циклус, те дипломатске офанзиве и да заиста те неке добре помаке приближимо људима у свијету.

Bljesak.info: Иако министарство иностраних послова није директно задужено за дипломатско-конзуларну мрежу, како коментаришете чињеницу да се посљедњих дана водила жустра расправа, па су из Савјета министара, односно из уста замјеника министра Емира Суљагића долазиле непримјерене изјаве везане за потенцијалног конзула у Чикагу. Јесу ли примјерени такви иступи човјека из власти и какву то слику шаље јер ће неко читати каквим је све именима назван конзул којег шаљемо у свијет?

ЦРНАДАК: Добро сте рекли, Министарство иностраних послова нема улогу нити сам министар нема улогу у именовању амбасадора ни конзула. Тако да у том дијелу не могу давати оцјену. Но, очекујем да сви амбасадори и генерални конзули буду резултат једног врло промишљеног и одговорног приступа чланова Предсједништва БиХ. За сада немам разлога мислити да нисмо имали такву ситуацију, али свако ко је именован, а то важи за министре и за посланике па и за амбасадора и генералног конзула, изложен је јавној критици и медија и политичких опонената. Очигледно је да је ту у питању једна жустра унутар-политичка борба у питању и ја ту не могу давати никакав додатни коментар. Мислим да смо те ствари гледали и раније. Било је увијек оних који су незадовољни и који су реаговали и сигурно је да ово неће бити посљедњи пут да ћемо имати овакву врсту препуцавања.