http://pdp.rs.ba/tsrnadak-za-avaz-o-izbjeglitsama-bech/

Игор Црнадак, министар инсотраних послова БиХ, у интервјуу за „Аваз“ говори о спремности БиХ да се суочи с могућношћу прихвата више од 20.000 сиријских избјеглица, чији евентуални долазак најављују из Службе за послове са странцима БиХ.

Министар Црнадак сматра и да није вријеме за контрамјере према Хрватској након што је та земља блокирала извоз млијека из БиХ, те каже да је, упркос томе што су за БиХ издвојена средства за тек два пројекта на прошлоседмичној Бечкој конференцији, то велики успјех.

Уколико се остваре најаве да би у БиХ на јесен могло доћи и више од 20.000 сиријских избјеглице, је ли наша земља спремна одговорити овом изазову?

– Материјал о тој информацији тек би се требао наћи на сједници Савјета министара БиХ, па ћу се тада моћи о томе конкретније огласити. У сваком случају, важно је да сва министарства и све институције које се баве овим питањем раде заједно. Увјерен сам да ћемо направити једну добру координацију и ако дође до значајнијег прилива избјеглица, имаћемо адекватан одговор.

Који су даљњи кораци и активности на деблокади извоза млијека из БиХ у ЕУ који је стопиран жалбом Хрватске?

– Покушаћемо да се у ових 15 до 20 дана концентришемо на то да пробамо ту одлуку измијенити. Мислим да није вријеме за неке контрамјере и за реакције према Хрватској. Сматрам да ми, прије свега, морамо исправити ту ствар и омогућити нашим произвођачима да извозе млијеко и млијечне производе у Европску унију.

Спомињали сте и Ви и предсједавајући Савјета министара да је велики успјех за БиХ што су јој одобрена средства за два инфраструктурна пројекта на прошлоседмичној конференцији у Бечу. Шта је с осталим пројектима, јесу ли они одбијени?

– Тешко је у једном оваквом разговору, без папира, на то дати прецизан одговор. Оно што је најважније, сви пројекти који су утврђени на састанку премијера још прије неколико мјесеци у Бриселу остају уцртани у мапи и они иду у наредном периоду у реализацију. Наравно, оно што слиједи је рад на пројектима, њихово припремање. То је један врло детаљан посао, који укључује много људи, концентрације и много посла. Без обзира што опозиција то покушава приказати неуспјехом, мислим да БиХ може бити сасвим задовољна и порукама и подршком коју је добила у Бечу.

Колико је БиХ уопште добила новца и када ће он бити реализован?

– А за детаље о томе колико новца и како ће се пројекти реализовати мораћете ипак питати господина Дениса Звиздића, јер није Министарство иностраних послова задужено за инфраструктурне пројекте.

Сусрели сте се с кошаркашким репрезентативцима Србије у Бањој Луци, а нисте с кадетским кошаркашима БиХ, који су европски прваци. Зашто?

– Кошаркашима БиХ, кадетској репрезентацији, честитку је упутио предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и било би бесмислено да је након тога сваки од девет министара упућивао честитку. Наравно да и ја поздрављам тај успјех, који сматрам огромним. Што се тиче мог сусрета с репрезентацијом и стручним штабом Србије, ту је ријеч, прије свега, о пристојности и гостопримству које сматрам да смо показали и ријеч је о томе да је у питању вицепрвак свијета који је одлучио посљедњу утакмицу пред Европско првенство одиграти у Бањој Луци и ја сматрам да је с тим отишла једна добра порука из Бање Луке.

Уз то, ја сам Бањалучанин и било је нормално да их дочекам.