http://pdp.rs.ba/tsrnadak-u-bana-lutsi-okupio-evropske-mi/

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине, Игор Црнадак, домаћин је министарске конференције Централноевропске иницијативе која ће бити одржана сутра у Бањалуци.
Министарска конференција је један од најважнијих догађаја који ће бити одржан током предсједавања Босне и Херцеговине Централноевропском иницијативом.
Као специјални гост конференцији ће присуствовати Јоханес Хан, комесар Европске уније за сусједску политику и проширење. Поред Хана, присуство на конференцији у Бањалуци потврдили су министри иностраних послова Аустрије, Мађарске, Бугарске, Србије, Македоније и Бјелорусије, као и друге државе чланице ЦЕИ које ће представљати замјеници министара.
Министар Црнадак је нагласио да ће главна тема конференције бити унапређење регионалне сарадње у контексту европских интеграција. Осим тога, разговараће се о удруженој борби против тероризма и рјешавању мигрантске кризе.
„Овај састанак се одржава у веома деликатном моменту за Босну и Херцеговину, када чинимо све да се прихвати наша апликација за чланство и да у јулу добијемо позитиван одговор од Европске уније. У том смислу, присуство комесара Хана и министара иностраних послова из држава чланица Европске уније је веома важно за нас.“
Конференција у Бањалуци биће прилика за додатну афирмацију Босне и Херцеговине након веома успјешног предсједавања Савјетом Европе у току 2015.године. Као представник Републике Српске у Савјету министара БиХ, министар Црнадак је изразио посебно задовољство што ће конференција бити одржана у Бањалуци, што је прилика за промоцију Бањалуке и Републике Српске на најбољи могући начин.
„Бањалука ће имати скуп који је дефинитивно највећи међународни политички догађај у историји Републике Српске. За мене је то, као некога ко живи у Бањалуци, веома важно, као прилика за додатну промоцију и Бањалуке и Републике Српске. Значај за Босну и Херцеговину је огроман, јер након предсједавања Савјетом Европе, ми потврђујемо још једном да смо неко ко може одиграти озбиљну улогу на европској политичкој сцени и зато сам увјерен да ће ово да прође на један добар начин и да ће реакције које ће услиједити након тога бити врло позитивне“, рекао је Црнадак.
Централноевропска иницијатива је настала 1989. године као „сарадња четири земље“ (тадашња СФРЈ, Аустрија, Мађарска и Италија), а до данас је чини осамнаест чланица-десет држава чланица Европске уније и осам држава тзв. Западног Балкана и тзв. Европског сусједства. Стратешки циљ и основа свих активности ЦЕИ је регионална сарадња за европску интеграцију.