http://pdp.rs.ba/tsrnadak-tsvijanovi-je-trebala-da-se-iz/

Министар вањских послова БиХ Игор Црнадак одбацио је као неосновану критику коју му је упутила ентитетска премијерка Жељка Цвијановић, због изјаве да Тариq Ел-Саwах, који је из затвора у Гвантанаму пребачен у БиХ, не би требало да представља сигурносну пријетњу по земљу, истичући да, ако Цвијановић има другачија сазнања о споменутом Египћанину требала би о томе упознати надлежне институције.

Црнадак је поновио да, поводом пребацивања Ел-Саwаха из Гвантанама у БиХ, није давао никакву сигурносну процјену, него се позвао на ставове надлежних агенција.

„Јучерашњом изјавом Цвијановић показује да, нажалост, ништа не разумије и само понавља недавне ријечи свог шефа Милорада Додика“, оцијенио је Црнадак.

Упозорио је Цвијановић да би требало да да објашњења грађанима због чињенице да је пет припадника Специјалне полиције МУПРС-а ухапшено због оружане пљачке, 22. септембра прошле године, када су украли 617.000 КМ.

„Цвијановић је очигледно заборавила да у посљедње вријеме највећу опасност за сигурност грађана представљају припадници њене Специјалне јединице МУПРС-а, који врше друмска разбојништва на путевима Републике Српске, као и поједини инспектори који су се организовано бавили продајом дроге, чак и у непосредној близини школа“, указао је Црнадак.

Осим тога, подсјећа да Влада Жељке Цвијановић још није објаснила зашто је један од ухапшених разбојника из Специјалне јединице МУПРС-а недавно одређен да буде први пратилац премијера Србије Александра Вучића за вријеме боравка у Сребреници.

„Срамота је оно што се десило премијеру Вучићу у Сребреници, али је још већа срамота што је МУПРС-а за његовог првог пратиоца одредио особу која је већ тада била регистрована као криминалац и насилник. Цвијановић је требала у протеклих десет дана упутити извињење премијеру Вучићу или барем објашњење како се таква особа нашла у његовом непосредном окружењу, јер се овај скандал десио на територији Републике Српске, од МУП-а Републике Српске и то управо с премијером Србије, с којом Република Српска има специјалне и паралелне везе“, нагласио је Црнадак.

Лондонски The Guardian је раније објавио да је Египћанин Sawah, који је пребачен у БиХ, постао морбидно гојазан (тежио је 181 килограм) током више од 13 година проведених у Гвантанаму, што је тешко нашкодило његовом здрављу.

Као осумњиченог експерта за експлозиве Аl-Qаidе, САД га је својевремено оптужио пред војном комисијом због материјалне подршке тероризму, која након судског оспоравања, више нема правну вриједност.

Тврди се да је Sawah, ипак, постао разочаран тероризмом и да се трансформирао до те мјере да је постао атеиста.

Повезане вијести: