http://pdp.rs.ba/tsrnadak-ssp-vjetar-u-le-a-diplomatiji/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је данас у Бањалуци да Споразум о стабилизацији и придруживању даје вјетар у леђа дипломатији БиХ и да пред владама ентитета сада заправо стоји највећи посао. Овај Споразум, додао је, доказује да су односи између БиХ и ЕУ на највишем нивоу откако су се појавили било какви знакови сарадње међу њима.

„Двадесет година након рата сви у Бањалуци, Сарајеву или Мостару заслужују да живе боље. Ове четири године које су пред нама морамо искористити за добар посао за све те људе. Никада раније једна земља са овог подручја није привукла толико пажње као што је јуче БиХ. На радном доручку, који је приредила хрватска министарка спољних послова Весна Пусић, било је присутно двадесетак министара ЕУ. Добили смо потпуно искрену подршку“, рекао је Црнадак.

Та подршка подразумијева спровођење реформи у оквиру устава, уз пуно уважавање свих нивоа власти. Јучерашњи састанак је, додао је Црнадак, још једна потврда да је дипломатија БиХ у снажној офанзиви.

„Моја посјета Вашингтону, на прољетном засједању ММФ-а и Свјетске банке, била је изузетно успјешна, јер смо кључним људима ових институција представили опредијељеност свих нивоа власти у БиХ да се ради на реформама. Да бисмо добили подршку и од ММФ-а и од Свјетске банке морамо провести јасно и прецизно дефинисане реформе, које прије свега морају бити усмјерене на поправљање живота у БиХ, поправљање пословног амбијента, одређене промјене у јавној управи, стварање бољих услова за инвестирање“, истакао је Црнадак.

Највећи терет овог посла, истиче он, биће на владама РС и ФБиХ. Међународне финансијске институције су, тврди Црнадак, у врло доброј координацији са Европском комисијом и БиХ ће имати врло сличне услове за европско напредовање и сарадњу са ММФ-ом.

Један од захтјева за пуну подршку ЕУ је и нови закон о раду, односно сређивање радних права. Сви детаљи у вези с тим, истиче Црнадак, биће познати након прве посјете представника ММФ-а која ће трајати 10-15 дана. Делегација ММФ-а ће најприје боравити у Бањалуци, а потом у Сарајеву.