http://pdp.rs.ba/tsrnadak-smiruje-tenzije-oko-peleshkog/

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак изјавио је како нема никаквих разлога за појачане напетости у односима с Хрватском због најављене градње Пељешког моста, додајући како се сва питања у вези с тим пројектом могу ријешити разговорима уз уважавање интереса обију страна.

„Мислим да треба спустити тензије. Било је много оштрих реакција и изјава. Овдје су на столу два потпуно легитимна захтјева. Један је хрватски да повеже своју територију, а други је да БиХ сачува свој излаз на отворено море. И сигуран сам да разговором можемо доћи до договора“, рекао је Црнадак за  „Дневни аваз“.

Црнадак је појаснио како се пред садашњим Савјетом министара БиХ нису нашле никакве нове иницијативе везане за градњу моста за Пељешац нити је тај пројект посебно разматран.

Изјаву предсједника хрватске владе Зорана Милановића да у БиХ није имао саговорнике за разговоре о Пељешком мосту Црнадак је коментарисао констатацијом како се то може односити само на прошли сазив Савјета министара БиХ, али да не вјерује да и тада није било воље да се о томе говори.

„Што се тиче овог сазива Савјета министара БиХ, ми смо спремни и очекујемо да Хрватска испуни свој дио обавеза када је у питању именовање чланова мјешовите комисије за спровођење споразума о граничним прелазима и комисије о пограничном промету“, рекао је Црнадак, подсјетивши како је БиХ већ именовала чланове тих тијела која би требала оперативно радити на рјешавању питања промета на међудржавној граници, што укључује и ону на мору.

Повезане вијести: