http://pdp.rs.ba/tsrnadak-razgovarao-sa-novinarima-iz-z/

САРАЈЕВО – Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак разговарао је данас са групом новинара из земаља чланица ЕУ који бораве у вишедневној студијској посјети БиХ ради бољег упознавања о перспективама чланства БиХ у ЕУ.

Црнадак је нагласио да у БиХ постоји широк консензус о приступању ЕУ, те да овај спољнополитички приоритет има подршку оба ентитета и сва три конститутивна народа. Он је изразио оптимизам у вези са наставком напредовања и очекивање да ће БиХ статус земље кандидата за чланство у ЕУ добити до краја наредне године. Црнадак је нагласио да је до сада испуњено око 30 одсто Реформске агенде, од чега 50 одсто извршених обавеза из надлежности Савјета министара БиХ, који је веома одлучно опредијељен за наставак провођења неопходних реформи.

Црнадак је говорио о активностима које су резултирале наставком напредовања БиХ на путу ка чланству у ЕУ, укључујући нови приступ ЕУ, њемачко-британску иницијативу и низ активности домаћих власти на свим нивоима које су резултирале ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, позитивним Извјештајем Европске комисије за 2015. годину и предајом захтјева за чланство БиХ у ЕУ. Он је говорио и о најважнијим тренутним активностима, попут преговора БиХ и Европске комисије о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању након уласка Хрватске у ЕУ, те краткорочним и дугорочним задацима за власти у БиХ и очекивањима, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је одговарао и на бројна новинарска питања о европском путу БиХ и процесу проширења ЕУ, мигрантској кризи, борби против тероризма, корупције. Студијску посјету новинара из Аустрије, Данске, Финске, Грчке, Италије, Мађарске, Њемачке, Луксембурга, Пољске, Румуније и Шпаније организовао је Генерални директорат Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу. Сусрету у Министарству иностраних послова БиХ присуствовали су и помоћници министра за билатералне и мултилатералне односе.

Повезане вијести: