http://pdp.rs.ba/tsrnadak-promjene-dejtona-nema-bez-kon/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је Дејтон зауставио даља убијања, паљења и силовања и да га због тога треба више поштовати. Споразум је успио, каже он, зато што нико њиме није био довољно задовољан.

– Дејтонски споразум је омогућио свим странама да пронађу шансу за мирни просперитет свог народа и да ће на тај начин минимизирати страхове и стрепње. Дејтон је темељна тачка окупљања БиХ. Двадесет година касније треба да сви заједно погледамо гдје се налазимо. Људи различито виде исте ствари у Бањалуци, Сарајеву и Мостару. Али сви ће се сагласити да тешко живе, да немају посла, да су плате и пензије мале – рекао је Црнадак.

Свако ко жели да искористи ову годишњицу за притисак под изговором да тако мора бити учиниће народима у БиХ медвјеђу услугу.

– Нама требају политичари који неће стварати атмосферу сукоба. Све одлуке и евентуалне измјене морају бити донесене на бази консензуса. Сви кључни људи у БиХ морају се снажно и неповратно окренути будућности. Надам се да наши изазови нису наши односи. Наши су највећи изазови економске природе. БиХ је земља са највећим индексом корупције у свијету, а највећи број грађана каже да не би пријавили корупцију, што значи да су изгубили повјерење у установе – истакао је Црнадак на конференцији поводом 20 година Дејтона, одржаној у Бањалуци.