http://pdp.rs.ba/tsrnadak-predsjedavaju-i-komiteta-mi/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак преузео је предсједавање Комитетом министара Савјета Европе, чиме је Босна и Херцеговина од Краљевине Белгије званично преузела шестомјесечно предсједавање Савјетом Европе.

Церемонија преузимања предсједавања Комитетом министара СЕ је одржана у другом дијелу министарског састанка, којем су претходили генерална дебата министара иностраних послова 47 држава чланица СЕ и неформални радни ручак.

Министар Црнадак је током инаугуралног говора истакао да је Босна и Херцеговина, која је релативно млада чланица Савјета Европе, почашћена приликом да предсједава тако важном организацијом као што је Савјет Европе, али и одлучна у намјери да успјешно испуни све своје обавезе и учини све како би босанскохерцеговачко предсједавање било упамћено као успјешно.

Министар Црнадак је честитао свом претходнику, замјенику премијера и министру иностраних послова Краљевине Белгије Дидиеру Рејндерсу и Краљевини Белгији, на успјешном предсједавању и нагласио да ће Босна и Херцеговина наставити да, као и њене претходнице, Република Азербејџан и Краљевина Белгија, улаже максимум напора у мирно разрјешење криза којима су Европа и њено окружење погођени, посебно се фокусирајући на промоцију и заштиту људских права са посебним нагласком на заштиту права рањивих група.

Црнадак је потом представио приоритете и програм предсједавања БиХ. Истакао је да ће главни приоритети бити Конвенција о спречавању и борби против насиља на женама у породици (Истанбулска конвенција); Европска конвенција о култури и активности Савјета Европе у области културе кроз Европски филмски фонд (Еуримагес); Политика Савјета Европе према сусједним регионима; Интеркултурални дијалог, док се остали приоритети односе на друштвену инклузију младих, ефикасност судства, право на образовање и приступ истом, сајбер криминал, стратешки развој високог образовања и квалификацију стандарда, као и промоцију кампање Савјета Европе „Против говора мржње“ (No Hate Speech).

Црнадак је посебно нагласио да ће истовремено предсједавање БиХ Комитетом министара СЕ и предсједавање Републике Србије ОЕБС-ом у 2015. години бити искориштено за подизање сарадње Савјета Европе и ОЕБС на још већи ниво, као и за унапређење сарадње двије сусједске земље, те да ће БиХ наставити да пружа подршку реформи Савјета Европе коју је иницирао генерални секретар.

Током генералне дебате која је уприличена у пријеподневним сатима министар Црнадак је , између осталог, изразио пуну подршку БиХ пуном поштовању темељних принципа на којим почива Савјет Европе, а то су демократија, људска права и владавина права. Изразио је пуну подршку БиХ усвајању докумената Савјета Европе који за циљ имају јачање борбе против тероризма, екстремизма и радикализма.

Током састанка министар Црнадак, министар Рејндерс и генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд су потписали „Заједничку изјаву о борби против тероризма“.

Самом засједању Комитета министара СЕ претходио је неформални састанак тзв. Петорке на којем су учествовали министар Црнадак, у својству долазећег предсједавајућег КМ СЕ, министар Рејндерс, у својству одлазећег предсједавајућег КМ СЕ, министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић у својству предсједавајућег ОЕБС-а, те генерални секретари Савјета Европе и ОЕБС-а Торбјорн Јагланд и Ламберто Заниер.

Састанак је био прилика да се изрази афирмативна подршка предсједавању БиХ Комитетом министара СЕ и предсједавању Републике Србије ОЕБС-ом, те истакну најзначајни изазови са којим ће се двије организације сусретати у наредним мјесецима.

Повезане вијести: