http://pdp.rs.ba/tsrnadak-predaja-aplikatsije-je-veliki/

Министар иностраних послова БиХ и потпредсједник ПДП Игор Црнадак оцијенио је да је сутрашња предаја апликације БиХ за кандидатско чланство у Европској унији велики догађај и за БиХ и Републику Српску.

-И за ПДП је подношење апликације за чланство у ЕУ важан дан јер од самог оснивања европска Република Српска је била један од кључних циљева. Република Српска жели у Европу и тамо припада, и нико не смије да спријечи народ Републике Српске да буде дио европске породице – рекао је Црнадак на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Као успјех актуелног Савјета министара БиХ Црнадак је навео активности које су урађене како би се предала апликација, истичући да је то урађено без уставних промјена у БиХ те чувајући улогу Републике Српске.

Додао је да је посебно поносан што ће сутра као члан делегације БиХ у Бриселу представљати Републику Српску.

Појаснио је да ће БиХ након предаје апликације добити упитник, а најтежи дио посла слиједи између предаје апликације и стицања статуса кандидата.

Нагласио је да БиХ чека спровођење реформске агенде, а највећи дио посла је на владама ентитета.

Што се тиче ПДП-а, нагласио је ће партија спроводити предстојеће активности поштујући надлежности ентитета и државе, што је битно и код прилагођавања Споразума о стабилизацији и придруживању, негирајући да ће бити основано министарство пољопривреде на нивоу БиХ.

– Без става Републике Српске неће се моћи усвајати одлуке – рекао је Црнадак, истичући да је Српска у потпуности заштићена.

Он је навео да Влада Републике Српске још увијек није навела шта то не ваља у усвојеном механизму кородинације, а ако то буде аргументовано рекао је да ће бити поправљено.

-Још увијек има простора да механизам поправимо ако нешто не ваља, али ми до сада нисмо чули ниједну конкретну примједбу из Републике Српске – истакао је Црнадак.

Црнадак сматра да РС “никада није била у бољој позицији, не може је нико укинути и без њене улоге нема ни реформе ни европског пута”.

Он је навео да од економског напретка у Српској зависи колико ће грађани добро живјети.

Црнадак је поздравио одлуку Милорада Додика, предсједника Републике Српске, да не буде референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, а Владу Републике Српске позвао је да укаже на примједбе у вези са механизмом координације ако их има.

Повезане вијести: