http://pdp.rs.ba/tsrnadak-pojednostaviti-protsedure-za/

Министар иностраних послова БиХ и потпредсједник ПДП -а Игор Црнадак и канадски шеф дипломатије Стефан Дион разговарали су у Отави о могућностима отварања почасних конзулата у обје земље. У току разговора Црнадак се заложио за поједностављивање процедура за добијање канадских виза за грађане БиХ, као и о могућем

На састанку је закључено да је отварање почасних конзулата потребно с обзиром на значајан интерес грађана БиХ за путовања у Канаду, те процјену да у Канади живи више од 60.000 грађана БиХ.

Црнадак и Дион су договорили да се интензивира рад на закључивању споразума између двије земље у разним областима, с посебним акцентом на Споразум о социјалном осигурању и Споразум о размјени младих.

На састанку је закључено да ће се споразумима о заштити инвестиција, двоструком опорезивању, те другим економским споразумима приступити тек након значајнијих резултата у области спољне трговине и инвестиција између двије земље, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Током разговора о економској сарадњи двије земље закључено је да, без обзира на велику географску удаљеност између БиХ и Канаде, постоји потенцијал за даљи развој сарадње.

У том контексту, министри су закључили да је потребно приближити резултате реформи и побољшање пословне климе у БиХ за могуће инвеститоре из Канаде, те постићи бољу видљивост компанија из БиХ на канадском тржишту.

Дио састанка посвећен је и разговорима о различитим искуствима у децентрализацији власти, подјели надлежности и што ефикаснијем функционисању институција у земљама сложене структуре.

Током састанка разговарано је и о процесу интеграције БиХ у ЕУ, партнерству БиХ-НАТО, те заједничким активностима између двије земље у борби против тероризма.

Другог дана, Црнадак ће посјетити Канадски имиграциони центар, Спољнотрговинску комору Канаде, те присуствовати свечаном пријему који се у његову част организује у Амбасади БиХ у Отави, а којем ће, осим дипломатског кора и високих званичника Канаде, присуствовати и представници дијаспоре БиХ у Канади.

ПДП БЛ