http://pdp.rs.ba/tsrnadak-po-povratku-iz-becha-izmjene-us/

Република Српска може да буде мирна, јер на конференцији о западном Балкану у Бечу нико ниједном рјечју није споменуо било какве измјене Устава као услов за наставак европског пута БиХ.

To je за данашњи „Еуроблиц“ (субота, 29.8) рекао министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак по повратку из Беча. Црнадак је додао да РС може без страха да настави са редовним активностима у процесу европских интеграција.

ГРАДЊА МОСТА

Каже да је из Беча послата јасна порука кључних људи да проширење Европске уније није блокирано и да Европа од тога неће одустати све док земље западног Балкана не буду њене чланице.

Шеф дипломатије БиХ најавио је дугоочекивану градњу моста у Градишци већ у 2016. години, што је врло важно и за Републику Српску, али и БиХ јер директно повезује аутопут Бањалука-Градишка са аутопутем Београд-Загреб.

На питање може ли Хрватска евентуално да направи проблем и блокира градњу моста, Црнадак објашњава да се то не може десити јер је коначна потврда у Бечу резултат комуникације БиХ са ЕУ. Обезбијеђени су и услови за почетак градње моста у Свилају, што је такође резултат заједничког пројекта земаља западног Балкана са министарског састанка који је претходио у Бриселу.

КОМЕНТАРИ

Црнадак је рекао и да је непријатно изненађен коментарима бившег и садашњег министра саобраћаја и веза РС Недељка Чубриловића и Неђе Трнинића у вези са пројектима у Бечу, који су изјавили да РС није задовољна пројектима кандидованим за конференцију, те да је градња моста у Градишки резултат њиховог рада. Црнадак каже да би министар саобраћаја и веза РС, као и његов претходник, „требало да имају паметнијег посла с обзиром на расуло које имају у ’Жељезницама РС’, ’Поштама РС’, бањалучком аеродрому…“

ПРУГЕ И ПУТЕВИ

Осим градње два моста, Европа је заинтересована и за пругу Шамац-Чапљина, те за спајање аутопута од Бањалуке до Травника, реконструкцију сарајевског аеродрома и луке Брчко, те комплетну путну комуникацију за аутопут 5Ц.

Послије Берлина прошле и Беча ове године, наредна конференција о западном Балкану биће одржана крајем августа 2016. године у Паризу, те 2017. у Риму.

Повезане вијести: