http://pdp.rs.ba/tsrnadak-na-bledu-ukinite-blokadu-izvo/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изразио је, учествујући на Бледском стратешком форуму, незадовољство привредника, али и грађана БиХ због одлуке о блокади извоза млијека из БиХ у Европску унију.

Учесницима конференције пренио је да је, осим материјалне штете, овом забраном нанесена штета и европским снагама и европској идеји у БиХ, јер је извоз заустављен упркос чињеници да су сви високи стандарди ЕУ и веома компликоване процедуре задовољене.

У том смислу, јавно је апеловао на све представнике Европске уније да се наведена забрана укине и омогући извоз млијека свима који су уложили много новца и рада и испунили високе стандарде ЕУ.

У свом излагању министар Црнадак је нагласио да су добросусједски односи и регионална сарадња један од приоритета спољне политике Босне и Херцеговине, те да је БиХ посвећена сталном унапређењу међусобних односа на подручју Западног Балкана.

Јубиларни, десети по реду Бледски стратешки форум окупио је на једном мјесту предсједнике држава, премијере, министре иностраних послова и друге високе званичнике великог броја држава, бројне представнике међународних и невладиних организација, истакнуте личности из свијета политике и економије, представнике академске заједнице и медија.

Црнадак је учествовао на Бледском стратешком форуму 2015 који је под мотом „Визије нових партнерстава“ одржан 31. августа и 1. септембра у Бледу, у организацији Министарства иностраних послова Републике Словеније и Центра за европску перспективу.

Министар Црнадак је присуствовао церемонији званичног отварања Бледског стратешког форума и учествовао у панел дискусији на тему „Западни Балкан: Регион у средишту геостратешких промишљања“. Осим министра Црнатка панелисти су, између осталих, били и министри иностраних послова Републике Албаније, Републике Турске, Републике Бугарске, Републике Македоније и Мађарске.

У свом излагању министар Црнадак је нагласио да су добросусједски односи и регионална сарадња један од приоритета спољне политике БиХ, те да је наша земља посвећена сталном унапређењу међусобних односа на подручју Западног Балкана.

Министар Црнадак је учеснике конференције упознао са најновијим дешавањима у БиХ, након ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, посебно нагласивши усвајање иницијалног програма реформи и убрзан рад на усвајању механизма координације.

-Механизам координације је посебно значајан јер се осим улоге институција на нивоу БиХ мора прецизно дефинисати и улога Републике Српске и Федерације БиХ, које ће кроз своје институције и органе проводити велики дио реформских захвата, рекао је министар Црнадак.

bledski-forum-crnadak-apelovao-da-se-ukine-zabrana-na-izvoz-mlijeka_1441121329

На маргинама конференције у Бледу министар Црнадак је имао одвојене билатералне сусрете са министрима иностраних послова Републике Македоније и Словачке Републике Николом Попоским и Мирославом Лајчаком.

Повезане вијести: