http://pdp.rs.ba/tsrnadak-iz-mip-a-niko-ne-mozhe-u-srebren/

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак јуче, 4. јула 2016. године, је донио одлуку да представници Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине не могу учествовати у активностима везаним за организацију комеморативног скупа у Поточарима 11. јула 2016. године, јер су посљедње изјаве начелника Сребренице Ћамила Дураковића, које је дао у име организатора у потпуности супротстављене једном од главних спољнополитичких праваца Босне и Херцеговине, а то је развој добросусједских односа.

Иако неће учествовати у организацији поменутог догађаја, МИП БиХ ће, кроз активности свог дипломатског протокола, асистирати министрима и другим високим званичицима током њиховог боравка у БиХ, у складу са законом и својим међународним обавезама.

Овим поводом достављамо изјаву министра Игора Црнатка:

„Подсјећам јавност у БиХ да су сва три народа, оба ентитета и све кључне политичке личности и партије опредјељене за јачање односа у регији, а посебно за развој односа са првим сусједима, Србијом и Хрватском, као и са Црном Гором. У складу са тим, као министар иностраних послова желим јасно да кажем да су сви државни функционери из свих земаља региона добродошли у БиХ, било гдје и у било које вријеме. Имајући у виду изјаве господина Дураковића, којима је поручио премијеру Републике Србије Александру Вучићу да није добродошао у Сребреницу, јасно је да је на тај начин угрожен један од основних приоритета спољне политике БиХ, чиме се наноси огромна штета БиХ.

Право свакога у БиХ је да на скуп који организује позове или не позове било кога, али је исто тако право и обавеза Министарства да не подржава и не помаже организацији догађаја који су супротни основним приоритетима и интересима спољне политике БиХ. Жао ми је што сам морао донијети овакву одлуку, јер искрено поштујем све невине жртве у Сребреници, као и на свим другим стратиштима у БиХ, али нисам могао дозволити да МИП БиХ буде дио хушкачке и антиевропске атмосфере, створене изјавама господина Дураковића, чиме би се угрозили интереси БиХ и наша спољнополитичка позиција.“